Parliamentary Assembly for the Mediterranean (PAM)

Η Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ένα φόρουμ, που σκοπό έχει να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου διασφαλίζοντας ότι ο φυσικός και ανθρώπινος πλούτος της περιοχής θα αξιοποιηθεί κατά το βέλτιστο και πλέον βιώσιμο τρόπο. Μέσω του πολιτικού διαλόγου, το φόρουμ στοχεύει στην οικοδόμηση και προώθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών, στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας, στη σταθερότητα, στην προώθηση της ειρήνης και στην εν γένει ανάπτυξη των μεσογειακών κρατών.

Βασικά θέματα που απασχολούν την Μόνιμη Επιτροπή της PAM είναι η υποστήριξη και διεθνοποίηση μικρο – μεσαίων επιχειρήσεων, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς και η δημιουργία μίας μεσογειακής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση - PAM είναι εργαλείο της περιφερειακής κοινοβουλευτικής διπλωματίας και ένα μοναδικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν επί ίσοις όροις αποκλειστικά μεσογειακές χώρες.

Οι χώρες –μέλη της Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης είναι οι εξής: Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, πΓΔΜ, Τυνησία και Τουρκία. Οι συνεργαζόμενες χώρες και Οργανισμοί είναι οι εξής: Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Γεωργία, Ρωσία, League of Arab States, Arab Inter-Parliamentary Union, Transitional Arab Parliament, Euro-Mediterranean Parliamentary Assembly (EMPA), Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE), Parliamentary Assemblies of OSCE, WEU και NATO, Organization of the Black Sea Economic Cooperation, OIC, Arab Maghreb Union, Parliamentary Union of the Islamic Conference (PUIC), World Meteorological Organisation (WMO), Association of the Mediterranean Regulators for Electricity και Gas (MEDREG) και το Fondazione Mediterraneo.

1η Επιχειρησιακή Συνάντηση
Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε η 1η Επιχειρησιακή Συνάντηση, στόχος της οποίας ήταν η ανάδειξη επιχειρησιακών μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών, ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής της Μεσογείου. Συνεπώς, κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η εξεύρεση εναλλακτικών για την τόνωση και διευκόλυνση του εμπορίου, η δημιουργία Μεσογειακής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, η δημιουργία περιφερειακής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και τα μέτρα για την παγκόσμια προβολή της περιοχής ως ανταγωνιστικού επενδυτικού προορισμού.

Ο Οργανισμός "Επενδύστε στην Ελλάδα A.E.", έχοντας συμμετάσχει στις δύο προπαρασκευαστικές συναντήσεις στη Λισαβόνα και στο Μιλάνο, συμμετείχε και στη συνάντηση της Μόνιμης επιτροπής της Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και διατύπωσε πρόταση πολυμερούς συνεργασίας με όλους τους ομολόγους Οργανισμούς στη Μεσόγειο.  Στόχος αυτής της συνεργασίας θα είναι η κωδικοποίηση και συγκριτική ανάλυση των νομοθεσιών των χωρών μελών και η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών των σχετικών με τις επενδύσεις εθνικών νομοθεσιών. Απώτερος σκοπός της ελληνικής πρότασης είναι μέσω της σύναψης αυτής της περιφερειακού χαρακτήρα συνεργασίας, η διευκόλυνση επενδυτών που δρουν σε υπερεθνικό επίπεδο, καθώς η εναρμόνιση θα οδηγήσει σε ένα φιλικότερο και ομοιογενές επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο για αυτούς, ανεξάρτητα από τη χώρα υποδοχής της επένδυσής τους.

Το PAM αναγνωρίζοντας την ουσιαστική και εποικοδομητική συμβολή του Οργανισμού "Επενδύστε στην Ελλάδα A.E." στο διάλογο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Μεσογείου και της προσέλκυσης επενδύσεων, απεδέχθη την πρόταση και ανέθεσε στον Οργανισμό την ηγεσία και το συντονισμό της σχετικής Ομάδας Εργασίας. Ταυτόχρονα,  προτάθηκε στον Οργανισμό να είναι πλέον πλήρες μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

2η Επιχειρησιακή Συνάντηση
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM PANEL ON EXTERNAL TRADE AND INVESTMENTS IN THE MEDITERRANEAN) διοργάνωσε την 2η Επιχειρησιακή Συνάντηση των μελών της στις 4-5 Μαΐου 2011 στην Γενεύη. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής διοργάνωσε συνέδριο σε συνεργασία με το United Nations Trade and Productive Capacity Cluster.  Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Supachai Panitchpakdi, Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), τον κο Andrey Vasilyev, Αναπληρωτή Εκτελεστικό Γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και από τον Γερουσιαστή Francesco Maria Amoruso, Πρόεδρο της 2ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου. Κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο είναι περιφερειακές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, θέματα τελωνειακής πολιτικής, θέματα εμπορίου, ανάπτυξη παραγωγικών δεξιοτήτων, ενέργεια και διαχείριση υδάτινων πόρων κ.α. 

Εν όψει της προαναφερόμενης συνάντησης, o Διευθύνων Σύμβουλος της Invest in Greece, κος Χρήστος Αλεξάκης, συμμετείχε στην προπαρασκευαστική συνάντηση που διοργανώθηκε στο Μιλάνο στις 19 Απριλίου 2011 και κατά την οποία συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται από τους υπεύθυνους των τομεακών θεματικών ομάδων, η μεθοδολογία που θα εφαρμόζει η διοικούσα επιτροπή στις μελλοντικές της δράσεις, αλλά και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των μελών της εν όψει της Επιχειρησιακής Συνάντησης του PAM στην Γενεύη.


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης: http://www.apm.org.mt/