Ενημέρωση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σχετικά με τις συνέπειες του Covid-19, Ιαπωνία.

26 March 2020 | ΙΑΠΩΝΙΑ

Α) Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί

Ισχύει απαγόρευση εισόδου για τους κατοίκους περιοχών της Κίνας, Ιταλίας, Ιράν Κορέας, Ελβετίας, Σαν Μαρίνο (βλ αναλυτικά πίνακα ΙI) καθώς και σε όσους επισκέφτηκαν τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 14 μέρες πριν το ταξίδι τοςυ στην Ιαπωνία.
Επιβάλλεται υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα 14 ημερών στους εισερχόμενους από την Ευρώπη και την Αμερική (βλ αναλυτικά πινακα ΙΙI) καθώς και σε οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα με πλοίο.

Β) Εμπορικοί Περιορισμοί

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις εμπορευματικές μεταφορές με κοντέινερ.
Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις επιβατικές μεταφορές με πλοία και αεροσκάφη έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις μεταφορές ορισμένων ευαίσθητων προϊόντων όπως λχ τυροκομικά. Οι μεταφορές πολλών ελληνικών προϊόντων γίνονται μόνο αεροπορικώς, κυρίως τα προϊόντα ψυγείου, όπως τα τυριά και το γιαούρτι. Για τα προϊόντα ψυγείου δεν γίνεται διαμοιρασμός φορτίου σε περισσότερους του ενός αποστολείς για το ίδιο κοντέινερ. Τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο μπορούν να μεταφερθούν με κοντέινερ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο τα ελληνικά τυριά δεν μπορούν να αποσταλούν με κοντέινερ-ψυγείο, καθώς τα φορτία από Ελλάδα είναι συνήθως μικρά σε ποσότητα και δεν επαρκούν για ολόκληρο κοντέινερ.

Λόγω των μέτρων που πήρε η Ιαπωνία για τις μετακινήσεις επιβατών υπάρχει μεγάλη πτώση της επιβατικής κίνησης, με αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ανεπάρκεια πτήσεων για κάλυψη της ζήτησης για εμπορευματικές αεροπορικές μεταφορές. Για τη χώρα μας το πρόβλημα είναι πιο έντονο σύμφωνα με τον κ Καραπέτσα, εμπορικό ακόλουθο στην Ιαπωνία καθώς υπάρχουν προβλήματα μεταφοράς σε τρίτες χώρες από την Ελλάδα, ακόμη και οδικώς, προκειμένου να γίνονταν από εκεί η αποστολή στην Ιαπωνία.

Γ) Πληροφορίες για ελλείψεις/ ζήτηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.

Δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα σημαντικές ελλείψεις στην αγορά (εκτός από τις ελλείψεις σε αντισηπτικά χεριών, μάσκες, χαρτιά υγείας)
Εχει προκύψει θέμα έλλειψης ενδιάμεσων προϊόντων της παραγωγής (λ.χ. για την αυτοκινητοβιομηχανία), καθώς πολλά εξαρτήματα παράγονται στην Κίνα, όπου υπάρχουν διακοπές παραγωγής. Εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των μονάδων παραγωγής τους στην Ιαπωνία και μελετώνται σχετικά κίνητρα από την Ιαπωνική κυβέρνηση.

Δυναμική Εξαγωγών στην Ιαπωνία (βλ Πίνακας Ι, ITC)
Σύμφωνα με τον ITC τα ελληνικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη ‘εξαγωγική’ δυναμική στην Ιαπωνία και ενδεχομένως προϊόντα στα οποία θα μπορούσε η χώρα μας να εστιάσει καθώς δεν πλήττονται άμεσα από τους περιορισμούς για τον ιό είναι:

  • φαρμακευτικά σκευάσματα, μικτά ή μη αναμεμειγμένα προϊόντα για λιανική πώληση,
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • ακατέργαστα κράματα αλουμινίου.

 

ΧώραΠεριοχήΙσχύει από
China Hubei Province February
China Zhejiang Province February 13
Republic of Korea Daegu City / Cheongdo County in North Gyeongsang Province February
Republic of Korea Gyeongsan / Andong / Yeongcheon City, Chilgok / Uiseong / Seongju / Gunwei County in North Gyeongsang Province March
Iran Kom / Tehran / Gilan Province March
Iran Alborz / Isfahan / Qazvin / Golestan / Semnan / Mazandaran / Markazi / Lorestan Province March
Italy Veneto / Emilia-Romagna / Piedmont / Marche / Lombardy Province March
Italy Valle d'Aosta / Trentino Alto Adige / Friuli Venezia Giulian / Ligurian Province March
San Marino All regions March
Swiss Canton of Ticino / Basel-Stadt March
Spain Navarre / Basque Country / Community of Madrid / La Rioja Province March
Iceland All regions March

 

Χώρα / ΠεριοχήΙσχύει από
China, Hong Kong, Macao, Republic of Korea March 9
Member state of Schengen Agreement(*),
Ireland, Andorra, Iran, United Kingdom,
Egypt, Cyprus, Croatia, San Marino, Vatican,
Bulgaria, Monaco, Romania

(*) Iceland, Italy, Estonia, Austria, Netherlands, Greece, Swiss, Sweden, Spain, Slovak, Slovenia, Czech, Denmark, Germany, Norway, Hungary,
Finland, France, Belgium, Poland, Portuguese, Malta, Latvia, Lithuania, Liechtenstein, Luxembourg
March 21
United States of America March 26

ps ak politon

covid 19 learn

iata banner

LOGIN