usa

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Εμπορικοί Περιορισμοί

  • Ουάσιγκτων 

Δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις εμπορευματικές μεταφορές. Οι οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές διενεργούνται κανονικά.

Τα πληρώματα και οι εμπορευματικές πτήσεις εξαιρούνται των γενικών περιορισμών μεταφορών, ως προς  τις ακυρώσεις         πτήσεων  και  τον γενικότερο αναπρογραμματισμό  των αερομεταφορών  (συμπεριλαμβανομένου των  cargo), θεωρείται ότι ο ιδιωτικός τομέας (carriers) θα αντιμετωπισθεί αναλόγως, ενδεχομένως προσθέτοντας ειδικές ναυλωμένες πτήσεις (όπως και στην περίπτωση της Κίνας, έναντι της οποίας ανάλογος αναπρογραμματισμός ισχύει από τον Ιανουάριο 2020).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Απο τις 18 Μαρτίου  υπάρχουν έκτακτες ειδικές προβλέψεις  “emergency relief” οδικών μεταφορών βάσει των οποίων ισχύουν διαδικαστικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης εταιρειών / οδηγών για την απρόσκοπτη διακίνηση εφοδίων όπως φαρμακευτικού/ιατρικού υλικού, πρώτων υλών, τροφίμων, καυσίμων κ.ά.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο αμερικανικός οργανισμός Export - Import Bank (EXIM), αρμόδιος για τις εξαγωγικές πιστώσεις, ενέκρινε την προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού από ΗΠΑ.

Βάσει Κανονισμών του CDC (η αρμόδια, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αμερικανική Αρχή), δεν επιτρέπεται στις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να αποβιβάζουν επιβάτες ή πλήρωμα, παρά μόνο σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές. Ειδικότερα ως προς τον επαναπατρισμό πληρωμάτων, δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιήσουν εμπορικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό τους και η μόνη διέξοδος για την επιστροφή τους είναι η μίσθωση πτήσεων charter από τις ίδιες τις εταιρείες. Η σχετική οδηγία «No Sail Order for Cruise Ships» του CDC ισχύει έως 24 Ιουλίου 2020.

Από 7/4 έως 10/8 ισχύει προσωρινός κανονισμός του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας (PPE) που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εκτός αν έχει εγκριθεί από τη ομοσπονδιακή Υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών FEMA.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα προϊόντα και τις εξαιρέσεις διαβάστε εδώ 

Η Υπηρεσία Office of Foreign Assets Control (OFAC) του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε ενημερωτικό οδηγό “Provision of Humanitarian  Assistance  and Trade to Combat COVID-19”, στον οποίο συγκεντρώνονται επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με απαλλαγές, εξαιρέσεις και ειδικές άδειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορευματικών συναλλαγών, στο πλαίσιο των αμερικανικών προγραμμάτων κυρώσεων σε Ιράν, Βενεζουέλα, Βόρειο Κορέα, Συρία, Κούβα, και Ουκρανία/Ρωσία. 

Μέτρα διευκόλυνσης 

Η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή (Federal Maritime Commission) ανακοίνωσε την έναρξη συνομιλιών με τους εμπλεκόμενους στις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές για εφαρμογή καινοτόμων λύσεων αποσυμφόρησης των α/λιμένων, ενώ παράλληλα αποφασίσθηκε η σύσταση ειδικών επιτροπών FMC Supply Chain Innovation Teams, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κλάδων θαλασσίων μεταφορών.

Έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα ως προς τις ρυθμίσεις Υπηρεσιών αρμόδιων για εμπορευματικές συναλλαγές, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιού COVID-19. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) καταχωρεί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα όλες τις ανακοινώσεις που αφορούν ρυθμίσεις σχετικές με τον κορωνοϊό, Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Η εθνική Υπηρεσία Τελωνείων ΗΠΑ ανακοίνωσε προτεινόμενο Κανονισμό (temporary final rule) περί αναβολής, για 90 ημέρες, των προθεσμιών πληρωμών δασμών και συναφών φόρων/επιβαρύνσεων, για στήριξη εισαγωγέων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, λόγω COVID-19, με ισχύ του μέτρου από 20/4 και περίοδο δημόσιας διαβούλευσης για οριστικοποίηση έως τις 20 Μαΐου. Οι επιβαρύνσεις θα καταβληθούν με τη λήξη των νέων προθεσμιών. Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά σε εισαγωγείς που αντιμετωπίζουν σημαντική οικονομική δυσκολία, λόγω συνθηκών πανδημίας κορωνοϊού.

 Γενική Ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα

Σύμφωνα με υφιστάμενη ενημέρωση, παραγγελίες αγροδιατροφικών προϊόντων (τροφίμων/ ποτών) από την Ελλάδα έχουν εκτελεστεί, μέχρι στιγμής, όπως είχαν προγραμματιστεί, δεδομένου ότι η μεταφορά των προϊόντων αυτών πραγματοποιείται
κυρίως μέσω θαλάσσης. Ωστόσο, λόγω κάμψης της συνολικής ζήτησης, δημιουργούνται αδιάθετα αποθέματα.

  • Άγιος Φραγκίσκος 

Οι εμπορευματικές μεταφορές εξαιρούνται απ την οδηγία  που εξέδωσε ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια στις  19.3.2020 ("Stay at home"). Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υφίστανται περιορισμοί, απαγορεύσεις, επιπλέον έλεγχοι, επιπρόσθετες τελωνειακές διαδικασίες στο διεθνές εμπόριο, λόγω μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της πόλης του Λος Άντζελες και του Οakland λειτουργούν κανονικά, καθώς εξαιρούνται από οδηγία "Safer at Home". Έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε εξαγωγές ιατροφαρμακευτικού υλικού προς χώρες εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι της πόλης San Jose όπου το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε μεταφορές εμπορικών φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γενική Ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα

Η κύρια επίπτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία στις εισαγωγές  ελληνικών  προϊόντων εστιάζεται στον τομέα των κρασιών. Οι σημαντικότεροι πελάτες των εισαγωγέων οίνων είναι τα εστιατόρια, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους βάσει των σχετικών οδηγιών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η μείωση της ζήτησης ελληνικών κρασιών για την τροφοδοσία εστιατορίων κινείται στο 80% με 90%.

  • Νέα Υόρκη

.Τα μέτρα επικαιροποιούνται συνεχώς.Προσωρινή άρση πολιτειακών διοικητικών περιορισμών, με σκοπό τη διευκόλυνση μεταφοράς αγαθών και προσώπων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ή τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο), καθώς επίσης και υιοθέτηση αντίστοιχης απόφασης "Emergency Declaration Under 49" της αρμόδιας υπηρεσίας εποπτείας ασφάλεις οδικών εμπορευματικών μεταφορών του αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών.

Η Αρχή Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων της Νέας Υόρκης, γνωστοποίησε τη  μη λήψη επιπλέον μέτρων, απαγορεύσεων ή περιορισμών σχετικά με τις σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές, και τις εισαγωγές προϊόντων  

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Απόφαση διοίκησης ορίζει ότι οι τελωνειακές αρχές  καθώς και άλλες αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες (π.χ. Food and Drug Administration - FDA) θέτουν εφεξής σε προτεραιότητα και επισπεύδουν διαδικασίες εκτελωνισμού αγαθών που άπτονται της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού .

Διαβάστε περισσότερα εδώ

- Eνημερωτικό δελτίο για την αγοτά τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικάνικη αγορά τροφίμων και ποτών (26.6.2020)

  • Σικάγο

Τυπικά δεν υφίστανται σε πολιτειακό επίπεδο απαγορεύσεις και δεν παρατηρείται πρόβλημα δυσλειτουργίας εφοδιαστικής αλυσίδας εμπορευμάτων. 

Έχει αναφερθεί  από την Υπηρεσία Υπουργείου Εμπορίου Πολιτείας Μιζούρι,  απο το  Επιμελητήριο Σικάγο και απο ελληνοαμερικανούς εισαγωγείς ότι ο φόρτος εργασιών σε τελωνεία εμφανίζει σημαντικότατη καμψη, έως και 90%, λόγω μείωσης αεροπορικού έργου (συμπεριλαμβανομένου cargo).

Γενική Ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στο διεθνές εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα.

Βάσει πληροφόρησης εισαγωγικών επιχειρήσεων ελληνικών τροφίμων:

- Δεν παρατηρείται κάμψη παραγγελιών τροφίμων ή δυνατότητας ελληνικών εργοστασίων να εφοδιάσουν την αμερικανική αγορά, σε κάποια δε προϊόντα, όπως ζυμαρικά, παρατηρείται αύξηση ζήτησης.

-Κάμψη της ζήτησης υπάρχει σε προϊόντα που πωλούνται χύμα, όπως ελιές, δεδομένου ότι αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως Whole Foods, έχουν σταματήσει την πώληση ειδών τροφίμων σε πάγκους αυτοεξυπηρέτησης.

-Κάμψη παρουσιάζουν επίσης προϊόντα που προωθούνται στον κλάδο food service (HORECA), λόγω της αναστολής λειτουργίας του κλάδου αυτού.

 

Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2020

kanadas

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί

Αναφορικά με τις  αεροπορικές μεταφορές διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εμπορικοί Περιορισμοί

Δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις εμπορευματικές μεταφορές. Οι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι εισέρχονται στο έδαφος του Καναδά εξαιρούνται από την υποχρέωση καραντίνας 14 ημερών εφόσον είναι υγιείς . 

Μέτρα διευκόλυνσης 

Παράταση των προθεσμιών πληρωμής τελωνειακών δασμών έως τις 30 Ιουνίου 2020 και άρση μέχρι νεωτέρας όλων των δασμών και φόρων επί εισαγόμενων αγαθών για λογαριασμό υγειονομικών/νοσοκομειακών μονάδων καθώς και δημόσιων υπηρεσιών και οργανώσεων άμεσης παρέμβασης (αστυνομία, πυροσβεστική-ομάδες πολιτικής προστασίας, ιατρικά κλιμάκια).

Άρση από 05/05 όλων των δασμών επί εισαγωγών ιατρικών προμηθειών, ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, διαγνωστικών τεστ, προϊόντων ατομικής υγιεινής (π.χ. σαπούνι). Η άρση ισχύει για εταιρείες, διανομείς αλλά και πολίτες.

Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2020

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

LOGIN