ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τίποτα δε σχετίζεται στενότερα με την ελληνική κουζίνα από το
εξαιρετικό ελληνικό ελαιόλαδο. Το ελληνικό ελαιόλαδο στο μεγαλύτερο ποσοστό
του (πάνω από 80%) είναι εξαιρετικά παρθένο από τη φύση του. Το κυρίαρχο
ελαιόλαδο της χώρας είναι αυτό που προέρχεται από την μικρόκαρπη ποικιλία
κορωνέικη που είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία.
Τα περισσότερα ελαιοτεμάχια είναι μικρά και οικογενειακά, πράγμα
που σημαίνει ότι οι καλλιεργητές φροντίζουν οι ίδιοι τα δέντρα τους,
μαζεύουν τον καρπό τους και εξάγουν το λάδι τους με μεγάλη
προσοχή.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Πελοπόννησος
Το ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο παράγεται κυρίως από την ελιά της
κορωνέικης ποικιλίας, η οποία δίνει στο ελαιόλαδο έναν έντονα χρυσοπράσινο
τόνο. Το μη αναμεμειγμένο ελαιόλαδο από τη νότια Πελοπόννησο, την Καλαμάτα
και τη Μάνη, όταν παρασκευάζεται από αμιγώς κορωνέικες ελιές, τείνει να
είναι δυνατό, με χροιά φρεσκοκομμένου χορταριού και ελαφριά αρωματική γεύση
πικραμύγδαλου και πικάντικης πιπεριάς.
Κρήτη
Η Κρήτη είναι ηγέτιδα στην παραγωγή και τις διεθνείς εξαγωγές,
αντιπροσωπεύοντας μεγάλο μέρος της συνολικής ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου.
Η κορωνέικη ποικιλία κυριαρχεί, όπως και στην ενδοχώρα, αλλά υπάρχουν
μερικές τοπικές ποικιλίες, όπως η τσουνάτη στα Χανιά, η θρουμπολιά στο
Ρέθυμνο και η χονδρολιά στο Ηράκλειο, ενώ η γεύση και οι χροιές των
ελαιολάδων ποικίλουν αρκετά.
Λέσβος
Νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με περίπου 87.000 κατοίκους, η
Λέσβος φιλοξενεί 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα ή περίπου 126 δέντρα ανά
κάτοικο. Σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής επιφάνειας του νησιού καλύπτεται
από ελαιόδενδρα. Τα δέντρα είναι γενικά δύο τοπικών ποικιλιών ελιάς, την
κολοβή που αντιπροσωπεύει το 65% της παραγωγής, και την αδραμυτιανή που
αντιπροσωπεύει περίπου το 30%. Η Λέσβος είναι η σημαντικότερη περιοχή
παραγωγής ελαιολάδου της Ελλάδας μετά την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το λάδι
που παράγεται εδώ είναι ελαφρύτερο, σχεδόν χρυσό, και δεν έχει το
σμαραγδένιο πράσινο χρώμα που είναι τυπικό των λαδιών της Κρήτης και της
Πελοποννήσου. Είναι ελαφρύ στον ουρανίσκο, με ελαφρύ άρωμα φρεσκοκομμένου
χορταριού.