ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

ΦΕΤΑ

Η φέτα είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό ελληνικό τυρί στο
εξωτερικό. Το 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε στην ελληνική φέτα καθεστώς
ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει
στις ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ελλάδας να χρησιμοποιούν το όνομα φέτα. Στην
Ευρώπη, παρόμοια τυριά ονομάζονται “λευκά τυριά άλμης”. Εντός της Ελλάδας, η
φέτα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές: Μακεδονία,
Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Λέσβο.

Η ελληνική παραγωγή φέτας ακολουθεί πολύ συγκεκριμένους κανονισμούς
σχετικά με τη διαδικασία και το επιτρεπόμενο ποσοστό κατσικίσιου γάλακτος
στο τυρί. Οι Έλληνες είναι πολύ ιδιόρρυθμοι με τη φέτα τους. Σε μερικούς
αρέσει μαλακή και υγρή και μάλλον ήπια, άλλοι την προτιμούν σκληρή και
εύθρυπτη. Ορισμένοι προτιμούν την ξεχωριστή γεύση που της δίνει η ωρίμανση
σε τουλούμι (δέρμα κατσίκας). Κάποιοι άλλοι θέλουν τη φέτα τους ελαφρώς
ξινή.

 

ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

 

ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Η λέξη κυριολεκτικά σημαίνει «άνθος τυριού» και ονομάζεται έτσι από
τον τρόπο που το τυρόπηγμα «ανθίζει» καθώς αναδεύεται. Το τυρόπηγμα
ανεβαίνει στην επιφάνεια του καζανιού και ανοίγει σε σχήμα που μοιάζει με
άνθη λουλουδιών. Το τυρί είναι παρόμοιο με το ricotta, αλλά ελαφρώς
αλατισμένο. Τρώγεται φρέσκο με μαρμελάδα ή μέλι και συχνά ψημένο σε γλυκά
αρτοσκευάσματα, ειδικά το Πάσχα.

 

ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Ένα από τα καλύτερα επιτραπέζια τυριά στην Ελλάδα που παράγεται σε
αρκετές περιοχές. Η γραβιέρα έχει γεύση ξηρών καρπών, υποκίτρινο χρώμα και
σκληρή κρούστα. Παρασκευάζεται είτε από πρόβειο, είτε από αγελαδινό γάλα,
ανάλογα με την περιοχή. Η γραβιέρα, γλυκιά, μαλακή και με γεύση ξηρών
καρπών, είναι ένα από νοστιμότερα ελληνικά τυριά. Μερικές από τις
γνωστότερες γραβιέρες από πρόβειο γάλα προέρχονται από την Κρήτη, τη
Μυτιλήνη, τη Δωδώνη, την Άρτα και το Καλπάκι. Η γραβιέρα από αγελαδινό γάλα,
η οποία είναι πιο κίτρινη και ελάχιστα πιο κρεμώδης, παράγεται κυρίως στην
Τήνο, τη Σύρο, τη Νάξο, την Κέρκυρα, τη Λάρισα και τις
Σέρρες.

 

ΚΑΣΕΡΙ

Το κασέρι είναι το δημοφιλέστερο επιτραπέζιο τυρί μετά τη φέτα.
Πρόκειται για ένα ήπιο, κίτρινο, βουτυράτο τυρί που παρασκευάζεται είτε από
πρόβειο, είτε από αγελαδινό γάλα.

 

ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ

Ένα άλλο υποκίτρινο τυρί με σκληρή κρούστα και μια πληθώρα μικρών
οπών. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι ένα τυρί μεταξύ γραβιέρας και
κεφαλοτυριού τόσο ως προς τη γεύση όσο και ως προς την υφή.

 

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

Ένα πολύ σκληρό, υποκίτρινο τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα με
πικάντικη, αψιά γεύση. Το τυρί παράγεται κυρίως στην Κρήτη, καθώς και στη
Νάξο, την Κεφαλλονιά, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Πρόκειται για δημοφιλές
τυρί που καταναλώνεται και τριμμένο.

 

ΛΑΔΟΤΥΡΙ

Ένα άλλο μοναδικό προϊόν, το όνομα του οποίου σημαίνει ” λαδωμένο
τυρί”. Το τυρί, το οποίο είναι διαμορφωμένο σα βαρέλι μινιατούρα, βυθίζεται
σε ελαιόλαδο και παλαιώνεται για αρκετούς μήνες. Το λαδοτύρι αποτελεί το
διασημότερο τυρί της Μυτιλήνης.

ΜΑΝΟΥΡΙ

Πρόκειται για κρεμώδες, βουτυράτο, ήπιο, λευκό τυρί με
χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα. Είναι εξαιρετικό ως επιδόρπιο τυρί και
συνδυάζεται με μέλι ή φρούτα, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά τα γλυκά ελληνικά
κρασιά.

 

ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

Πρόκειται για ένα πλούσιο, σκληρό, καπνιστό, κίτρινο τυρί που
παρασκευάζεται στο Μέτσοβο της Ηπείρου. Μοιάζει με το καπνιστό Provolone. Το
μετσοβόνε έχει κυλινδρικό, στρουμπουλό σχήμα και συνήθως παρασκευάζεται από
ακατέργαστο αγελαδινό γάλα.

ΜΥΖΗΘΡΑ

Η λέξη χρονολογείται στον 16ο αιώνα, όταν αναφερόταν σε
κάποιο ζυμωμένο τυρί. Η μυζήθρα είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί που μοιάζει με
το τυρί cottage και είναι υποπροϊόν της φέτας.