ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το ελληνικό γιαούρτι, που ονομάζεται απλά γιαούρτι, είναι
συμπαγές και κρεμώδες, και δεν έχει καμία σχέση τα υδαρή γιαούρτια της
Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Το γιαούρτι αποτελεί παράδοση στην Ελλάδα, και σε όλα τα Βαλκάνια,
πιθανώς από τότε που οι πρώτοι περιπλανώμενοι βοσκοί προσπαθούσαν να
αποθηκεύσουν το γάλα σε δέρματα κατσίκας για να διαπιστώσουν ότι η ανακίνηση
και η θερμότητα είχαν μετατρέψει το γάλα σε κάτι άλλο: ελαφρώς ξινό,
ασυνήθιστα αναζωογονητικό και νόστιμο.

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται είτε με πρόβειο,
είτε με κατσικίσιο γάλα, αν και σήμερα, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ,
κυριαρχεί το γιαούρτι αγελαδινού γάλακτος.