ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

Η ποιότητα του ελληνικού μελιού εξακολουθεί να είναι σήμερα τόσο
απαράμιλλη, όσο και στο παρελθόν για τους ακόλουθους ιδιαίτερους λόγους: η
ελληνική ύπαιθρος συνεχίζει να διαθέτει μια ασύγκριτη ποικιλία βλάστησης με
την αντίστοιχη γύρη.
Τα περισσότερα από τα φυτά από τα οποία οι ελληνικές μέλισσες
συγκεντρώνουν γύρη είναι άγρια και εκτεθειμένα στον ήλιο μέχρι οι ουσίες και
τα αρώματά τους να κορυφωθούν. Στις περισσότερες άλλες χώρες παραγωγής
μελιού, οι μέλισσες εξαρτώνται από τις καλλιεργούμενες
μονοκαλλιέργειες.
Στην απίστευτα πλούσια και ποικίλη ελληνική χλωρίδα, υπάρχουν
τουλάχιστον 120 διαφορετικά ανθοφόρα φυτά και δέντρα που παρέχουν τροφή στις
ελληνικές μέλισσες και, θεωρητικά, εξίσου πολλά διαφορετικά είδη μελιού, από
τα οποία μόνο μια χούφτα είναι εμπορικά βιώσιμα. Μεταξύ αυτών: το σκούρο,
παχύ, μέλι από πεύκο και έλατο, το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς και λουλουδιών,
το μέλι ερείκης, και το γνωστότερο όλων, το μέλι από θυμάρι.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αν και πάνω από το
60% του ελληνικού μελιού προέρχεται από πεύκο. Σχεδόν όλο το ελληνικό μέλι,
περίπου το 80%, παράγεται από μέλισσες που τρέφονται από άγρια, μη
καλλιεργούμενα φυτά.