ΚΡΑΣΙΑ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΛΕΥΚΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ
Η εκλεκτότερη
ελληνική λευκή ποικιλία και αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες στη
Μεσόγειο.

ΑΘΗΡΙ
Ευρέως διαδεδομένη
στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Αρκετά μαλακό και
στρογγυλό.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Μπορεί να
εντυπωσιάσει καθαρά και μόνο από τον εξαιρετικό χαρακτήρα και τη
μοναδικότητά της.

ΜΟΣΧΑΤΟ
Παραδοσιακά
χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκών οίνων.

ΡΟΜΠΟΛΑ
Το πιο σημαντικό
σταφύλι των Ιονίων Νήσων.

ΡΟΔΙΤΗΣ
Ευρεία και πλούσια
ποικιλία, χωρίς βαρύτητα.

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ
Η πιο ευρέως
φυτεμένη λευκή ποικιλία της Ελλάδας.

 

ΡΟΖ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ
Ελαφρύ με
έντονη οξύτητα, αρώματα λουλουδιών και απίστευτη λεπτότητα.

 

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
Σχεδόν στενά
συνδεδεμένο με τη Νεμέα στην Πελοπόννησο, παράγει μια τεράστια ποικιλία σε
στυλ που κυμαίνονται από φρέσκα νεαρά ερυθρά μέχρι σκουρόχρωμα, γεμάτα
κρασιά.

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ
Καλλιεργείται
κυρίως στην Κρήτη.

ΛΗΜΝΙΟ
Παράγει κρασιά με
υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ
Καλλιεργείται
στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά και, όπως υποδηλώνει η
ονομασία της “μαύρη δάφνη”, το σταφύλι της μας δίνει κρασιά έντονου χρώματος
και αρωμάτων.

ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ
Σκούρο κόκκινο
που παράγει κρασιά εξαιρετικού χαρακτήρα.

Η ποιότητα του ελληνικού μελιού εξακολουθεί να είναι σήμερα τόσο
απαράμιλλη, όσο και στο παρελθόν για τους ακόλουθους ιδιαίτερους λόγους: η
ελληνική ύπαιθρος συνεχίζει να διαθέτει μια ασύγκριτη ποικιλία βλάστησης με
την αντίστοιχη γύρη. Τα περισσότερα από τα φυτά από τα οποία οι ελληνικές
μέλισσες συγκεντρώνουν γύρη είναι άγρια και εκτεθειμένα στον ήλιο μέχρι οι
ουσίες και τα αρώματά τους να κορυφωθούν. Στις περισσότερες άλλες χώρες
παραγωγής μελιού, οι μέλισσες εξαρτώνται από τις καλλιεργούμενες
μονοκαλλιέργειες.

Στην απίστευτα πλούσια και ποικίλη ελληνική χλωρίδα, υπάρχουν
τουλάχιστον 120 διαφορετικά ανθοφόρα φυτά και δέντρα που παρέχουν τροφή στις
ελληνικές μέλισσες και, θεωρητικά, εξίσου πολλά διαφορετικά είδη μελιού, από
τα οποία μόνο μια χούφτα είναι εμπορικά βιώσιμα. Μεταξύ αυτών: το σκούρο,
παχύ, μέλι από πεύκο και έλατο, το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς και λουλουδιών,
το μέλι ερείκης, και το γνωστότερο όλων, το μέλι από θυμάρι. Το θυμαρίσιο
μέλι είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αν και πάνω από το 60% του ελληνικού μελιού
προέρχεται από πεύκο. Σχεδόν όλο το ελληνικό μέλι, περίπου το 80%, παράγεται
από μέλισσες που τρέφονται από άγρια, μη καλλιεργούμενα φυτά.