ellada simera

Διαδικασία Έκδοσης Visa

Πολίτες κρατών Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συνθήκης Σένγκεν

Η Ελλάδα αποτελεί κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν από το 1997. Οι πολίτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ελλάδα και στον λοιπό χώρο Σένγκεν με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Υπήκοοι Τρίτης χώρας

Το θέμα της εισόδου και διαμονής αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια, για λόγους που εμπεριέχουν την έννοια της μετανάστευσης, καθορίζεται από το Νόμο 4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 80 / 01-04-2014), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Υπήκοοι τρίτης χώρας, οι οποίοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οφείλουν να έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να φέρουν, εφόσον αυτό απαιτείται από τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, το κοινοτικό δίκαιο και τις εθνικές ρυθμίσεις, θεώρηση εισόδου (VISA). Η θεώρηση εισόδου χορηγείται από την προξενική αρχή, στην οποία υπάγεται ο τόπος κατοικίας του υπηκόου τρίτης χώρας, αφού ληφθούν υπόψη λόγοι που αφορούν ιδίως στη δημόσια τάξη, στην ασφάλεια της χώρας και στη δημόσια υγεία. Διακρίνεται σε θεώρηση βραχείας διαμονής (θεώρηση "Σένγκεν") και σε θεώρηση μακράς διαμονής (εθνική θεώρηση).
Υπήκοοι τρίτων χωρών, που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης εισόδου, επιτρέπεται να εισέρχονται και να παραμένουν στην Ελληνική Επικράτεια μέχρι τρεις μήνες συνολικά ή τμηματικά εντός διαστήματος έξι μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου.

Νέο πληροφοριακό σύστημα θεωρήσεων (VIS)

Από τις 11 Οκτωβρίου 2011 τέθηκε σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα θεωρήσεων Σένγκεν (VIS). Το VIS (Visa Information System) επιτρέπει στα κράτη εντός Σένγκεν να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με τη θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς επίσης συνδέει τα προξενεία των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα σημεία συνοριακού ελέγχου των κρατών - μελών του Σένγκεν.
Οι κύριες επιδιώξεις του VIS είναι η απλοποίηση και η ενίσχυση της ασφάλειας των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Ως όργανο Σένγκεν, το VIS εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη του Σένγκεν. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι όλα τα προξενεία και οι εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες των κρατών – μελών να συνδεθούν στο σύστημα.
Το VIS ξεκίνησε από τη Βόρεια Αφρική και θα επεκταθεί σταδιακά στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία) και στις χώρες του Κόλπου (Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη). Μέσα σε δύο χρόνια θα έχει επιτευχθεί η σύνδεση με το VIS όλων των προξενείων των χωρών Σένγκεν.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ:

Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Κροατία.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ:

Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρουμανία

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ:

Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν (δεν εφαρμόζει ακόμη το Κεκτημένο Σένγκεν)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟ ΧΩΡΟ ΣΕΝΓΚΕΝ:

Η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη Σένγκεν, που εφαρμόζουν πλήρως τις διατάξεις της Συνθήκης Σένγκεν και το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά θεωρήσεις βραχείας διαρκείας (διαμονή έως 90 ημέρες, ανά εξάμηνο [180 ημέρες] στον χώρο Σένγκεν) δεν απαιτούν θεώρηση για τους κατόχους κοινών διαβατηρίων των κατωτέρω κρατών:
Αγία Έδρα (Βατικανό), Άγιος Μαρίνος, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νότιος Κορέα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Χιλή.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στους σχετικούς συνδέσμους του Υπουργείου Εξωτερικών.

LOGIN