ellada simera

Γνώρισε την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι πραγματικά ένας μοναδικός προορισμός. Παρά τη μικρή της έκταση, η χώρα διαθέτει περιοχές με εξαιρετικό φυσικό πλούτο, ιδανικές για αποδράσεις τόσο σε γραφικά νησιά όσο και σε επιβλητικά βουνά. Η εκπληκτική τοπογραφία της χώρας προσφέρει ένα μεγάλο εύρος ψυχαγωγικών επιλογών. Επίσης, ο ελληνικός τρόπος ζωής συνδυάζοντας την αρχαία και τη σύγχρονη κουλτούρα καθιστά την Ελλάδα έναν εξαιρετικό προορισμό.

Ιστορία & Πολιτισμός

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, η οποία άλλωστε αποτελεί και το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού, είναι αισθητή σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ενώ πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία - όπως το περίτεχνο νέο Μουσείο της Ακρόπολης - προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία από κοντά, η κληρονομιά της χώρας διατηρείται επίσης ζωντανή σε θεαματικούς συναυλιακούς χώρους, σε  υπαίθρια θέατρα, καθώς και σε πολυσύχναστες γκαλερί σε όλη την Αθήνα.

Η Ελλάδα δίνει την ευκαιρία τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους της να εξερευνήσουν τις ρίζες του Δυτικού Πολιτισμού. Σε όλη την χώρα υπάρχουν εκατοντάδες μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, και μνημεία που αποτυπώνουν την άνθιση των τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας και της σκέψης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον ελληνικό πολιτισμό καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και μουσεία, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.culture.gr/, καθώς και τη διαδικτυακή πύλη «Οδυσσέας» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: https://odysseus.culture.gr/ 


Γαστρονομία

Η παγκόσμιας φήμης μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται συστάσεις. Η Ελλάδα αποτελεί το ιδανικότερο μέρος στον κόσμο όπου μπορεί να γευτεί κανείς υγιεινές και θρεπτικές διατροφικές απολαύσεις. Η χώρα προσφέρει μια άφθονη ποικιλία φρέσκων υλικών και παραδοσιακών προϊόντων που θα ικανοποιήσουν όλους εκείνους που αναζητούν το ποιοτικό φαγητό.

Δεν παίζει ρόλο αν τρώει κανείς σε μία ταβέρνα, σε ένα παραδοσιακό ουζερί ή σε ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρια Michelin. Μία από τις απολαύσεις του να ζει ή να ταξιδεύει κανείς στην Ελλάδα είναι ότι μπορεί να γεύεται φημισμένα προϊόντα, όπως φρέσκα θαλασσινά, εξαιρετικό ελαιόλαδο και ξεχωριστά τυριά, πολυτελή γιαούρτια και εδέσματα ζαχαροπλαστικής. Και φυσικά, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς στην ποιότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα  της παγκοσμίου φήμης ελληνικής οινοπαραγωγής και σταφυλιών, που προέρχονται από το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης ή το πλούσιο έδαφος της Νεμέας.

Τρόπος Ζωής

Έχοντας περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο ήλιο, το κλίμα της Ελλάδας συμβάλλει σε έναν ευχάριστο τρόπο ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάτοικοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ποικίλες καλοκαιρινές και χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τέννις, ιστιοπλοία, κολύμβηση, σκι, γκολφ, ποδηλασία, ορειβασία.

Επίσης, η χώρα διαθέτει πολλές ψυχαγωγικές επιλογές, όπως εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν σε μια ζωντανή νυχτερινή ζωή. Τέλος, η σύγχρονη τουριστική υποδομή προσφέρει την ευκαιρία για σύντομες αποδράσεις σε μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του κόσμου.

Εκπαίδευση (Διεθνή Σχολεία και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα)

Η Ελλάδα προσφέρει ένα μεγάλο εύρος διεθνών εκπαιδευτικών επιλογών για τους απόδημους, ξεκινώντας από παιδικούς σταθμούς έως και πανεπιστήμια - ειδικά για σπουδές στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά. Πολλά σχολεία διαθέτουν το πρόγραμμα International Baccalaureate (IB)  και έχουν ιστορικό επιτυχιών στην εισαγωγή μαθητών σε φημισμένα πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, πολλά διεθνή πανεπιστήμια προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπορείτε να βρείτε τη συνολική λίστα των διεθνών σχολείων στην Ελλάδα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Υπηρεσίες Υγείας 

Η Ελλάδα προσφέρει σύγχρονες υποδομές υγείας και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με διεθνείς σπουδές. Μεγάλο ποσοστό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γνωρίζει αγγλικά και είναι εξοικειωμένο στο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε αλλοδαπούς κατοίκους και επισκέπτες.

Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και από ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πρέπει να ασφαλίζονται σε ένα από τα εθνικά ασφαλιστικά ταμεία και μπορούν επίσης να επιλέξουν συμπληρωματική ιδιωτική ιατρό-φαρμακευτική κάλυψη.

Συγκοινωνίες

Η Ελλάδα διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που διευκολύνει τα ταξίδια σε όλη την χώρα με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή αυτοκίνητο. Σχεδόν το σύνολο της χώρας καλύπτεται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας τις μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα γρήγορες και απλές.

Αερολιμένες

Το πιο σημαντικό σημείο εισόδου από αέρος στην Ελλάδα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Βρίσκεται 33 χλμ νοτιο-ανατολικά της Αθήνας και είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο και μετρό (www.aia.gr).

Άλλα μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια επίσης εξυπηρετούν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες ξένες χώρες, τόσο με τακτικές όσο και με έκτακτες αερογραμμές (ειδικά τους θερινούς μήνες), όσο και πτήσεις charter. Πολλά από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά και τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις διαθέτουν τοπικά αεροδρόμια.

Ακτοπλοϊκό Δίκτυο 

Η Ελλάδα προσφέρει ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο λιμενικό και ακτοπλοϊκό δίκτυο που συνδέει όλα τα νησιά της χώρας, καθώς και λιμάνια σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ιταλία. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα προς την Ιταλία, στα λιμάνια της Ανκόνας, του Μπάρι, του Μπρίντεζι, της Βενετίας και της Τεργέστης.

Σιδηροδρομικό Δίκτυο

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας έχει μήκος περίπου 2.500 χλμ., και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας συνδέοντας παράλληλα την χώρα με την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία. Τα τρένα υψηλών προδιαγραφών Intercity Εxpress επιτρέπουν την εύκολη μετάβαση από πόλη σε πόλη.

Δίκτυο Αστικών Μεταφορών

Η Αθήνα προσφέρει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, που αποτελείται από λεωφορεία, προαστιακές σιδηροδρομικές γραμμές, και ένα ιδιαίτερα προηγμένο μετρό. Η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Ελλάδα επίσης διαθέτουν ολοκληρωμένα δημόσια δίκτυα μεταφορών. 

Οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας καλύπτει έκταση 117.000 χιλιομέτρων. Μετά από συνεχείς  αναβαθμίσεις, η οδήγηση στο εθνικό οδικό δίκτυο είναι πλέον ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διασχίσει κανείς την χώρα. Επίσης, οι λεωφορειακές γραμμές του ΚΤΕΛ διευκολύνουν τις μετακινήσεις σε όλη την χώρα.

Οι οδικές μεθοριακές διαβάσεις, που αποτελούν πύλες εισόδου στην Ελλάδα από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες είναι η Εξοχή Δράμας για τη Βουλγαρία, οι Εύζωνοι Κιλκίς για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η Κακαβιά του Νομού Ιωαννίνων για την Αλβανία και οι Κήποι Έβρου για την Τουρκία.

Αργίες

  • Πρωτοχρονιά: 1 Ιανουαρίου
  • Άγια Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου 
  • Καθαρά Δευτέρα: 41 μέρες πριν το Πάσχα
  • Ημέρα Ανεξαρτησίας και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: 25 Μαρτίου
  • Πάσχα: Μεγάλη Παρασκευή με Δευτέρα του Πάσχα
  • Ημέρα εργασίας: 1 Μαΐου
  • Αγίου Πνεύματος: 50 μέρες μετά το Πάσχα
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου
  • 28 Οκτωβρίου: Ημέρα του ΟΧΙ, απόρριψη του τελεσίγραφου των Ιταλών το 1940
  • Χριστούγεννα: 25-26 Δεκεμβρίου

LOGIN