Tuesday, 20 March 2018

Διεθνής Έκθεση MIPIM 2018

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διεθνής Έκθεση MIPIM 2018

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής από τον Οργανισμό Enterprise Greece στη Διεθνή Έκθεση ακινήτων MIPIM 2018, που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες μεταξύ 13 και 16 Μαρτίου 2018.

Η συγκεκριμένη Έκθεση ακινήτων πραγματοποιείται από το 1990 και συγκεντρώνει τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου του real estate και όλων των σχετικών υποκλάδων.   Φέτος, η Έκθεση υποδέχθηκε 24.500 επισκέπτες, 3.100 εκθέτες από 100 χώρες, 400 και πλέον ομιλητές, 5.300 επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 60 θεσμικούς επενδυτές με περισσότερα από 600 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece διοργάνωσε για πρώτη φορά το εθνικό περίπτερο στη συγκεκριμένη Έκθεση, με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών και φορέων. Στο εθνικό περίπτερο συμμετείχαν: η εταιρεία Crystal Waters (εταιρεία της Euroterra Capital), η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Lamda Development, η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε. – εταιρεία που ανήκει κατά 100% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.).

 

Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 400 επιχειρηματίες, επενδυτές, στελέχη επενδυτικών funds, στελέχη διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων και κατασκευαστές, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά ακινήτων. 

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, τα στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece πραγματοποίησαν 55 κατ' ιδίαν συναντήσεις με στελέχη εταιρειών ακινήτων, επενδυτικά funds, κατασκευαστές, ξενοδοχειακές αλυσίδες, κ.α. Στόχος των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε για επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς των οικιστικών, γραφειακών και ξενοδοχειακών έργων στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις δυνατότητες αξιοποίησης, από τους επενδυτές, του επιτυχημένου Ελληνικού Προγράμματος Golden Visa, στις υπηρεσίες matchmaking μεταξύ ξένων και ελληνικών εταιρειών που προσφέρει ο Οργανισμός Enterprise Greece, καθώς και στις υπηρεσίες υποστήριξης των επενδυτών, σε όλα τα στάδια υλοποίησης μιας επένδυσης.

Παράλληλα, οι εκθέτες του ελληνικού περιπτέρου είχαν μία εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουν στους επισκέπτες του περιπτέρου τις εταιρείες τους, τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τα projects που έχουν υπό υλοποίηση.

Στο πλαίσιο διοργάνωσης της εθνικής συμμετοχής στην Έκθεση MIPIM, ο Οργανισμός Enterprise Greece, διοργάνωσε εκδήλωση δικτύωσης την Τετάρτη 14 Μαρτίου, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 150 προσκεκλημένοι.

 

Η κα. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Επενδύσεων του Enterprise Greece, η οποία ηγείτο της αποστολής, δήλωσε ότι: «Η πρώτη προσπάθεια του Οργανισμού μας να διοργανώσει το ελληνικό εθνικό περίπτερο στη σημαντικότερη ίσως έκθεση ακινήτων στην Ευρώπη στέφθηκε ομολογουμένως με επιτυχία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους σημαντικούς Έλληνες εκθέτες που μας εμπιστεύτηκαν και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το 2019. Τα μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές είναι θετικά και θα πρέπει όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να βοηθήσουμε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική».

Ο κ. Πανταζής Θεριανός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Crystal Waters (εταιρεία της Euroterra Capital), δήλωσε ότι: «Είχαμε μια εντυπωσιακή ανταπόκριση στην MIPIM και έχουμε ήδη εισέλθει σε επίσημες συζητήσεις με: διαχειριστές τουριστικών θερέτρων και κατοικιών, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, και πιθανούς συνεργάτες και συνεπενδυτές. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Crystal Waters προήλθε από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τις χώρες του Κόλπου, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία».

Ο κ. Γεώργιος Ζησιμάτος, Διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι: «Η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), συμμετείχε στο εθνικό περίπτερο και παρουσίασε στο διεθνές επενδυτικό κοινό ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο από το οποίο ξεχώρισαν 3 ώριμα τουριστικά projects προϋπολογισμού άνω των 150.000.000 ευρώ.»

Ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ,  δήλωσε ότι: «Η MIPIM του 2018, που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν η πλέον σημαντική για την ελληνική παρουσία των τελευταίων ετών, αν όχι η σημαντικότερη από την αρχή της Έκθεσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας δεν ήταν μόνον ποσοτική, με την παρουσία σημαντικών κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και αισθητική με ένα εξαιρετικό περίπτερο. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον και θα στηριχθεί από περισσότερες εταιρείες με σκοπό την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο της δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς.»

Τέλος, η κα. Έλλη Κακούλλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε. – εταιρεία που ανήκει κατά 100% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.)  δήλωσε ότι: «Η ΕΤΑΔ συμμετείχε στη φετινή MIPIM με νέες, αυξημένες αρμοδιότητες και διευρυμένο ρόλο σχετικά με την ανάπτυξη του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων του ελληνικού κράτους που μεταφέρθηκε πρόσφατα στην ιδιοκτησία της. Το χαρτοφυλάκιό μας σήμερα καλύπτει ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά και περιλαμβάνει εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα με ιαματικές πηγές, μεγάλες εκτάσεις σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, και επιπρόσθετα τα Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ειδικής χρήσης. Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε και να αυξάνουμε σταθερά τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και να εξασφαλίζουμε μακροπρόθεσμες ροές εσόδων από το μοναδικό και πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και συμβάλλοντας παράλληλα στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Ο μεγάλος αριθμός των παραγωγικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, με ευρεία ομάδα επενδυτών από όλο τον κόσμο, υπογράμμισε το ανανεωμένο και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη και επενδύσεις

LOGIN