Tuesday, 25 July 2017

Εορτασμός Εθνικής Ημέρας στην EXPO 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εορτασμός Εθνικής Ημέρας στην EXPO 2017

Ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό και ενθουσιώδες κλίμα ο εορτασμός της Εθνικής Ημέρας της Ελλάδας στην EXPO 2017 στο Καζαχστάν.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική ημέρα ξεκίνησαν με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από τους Έλληνες Instagramers στο ελληνικό περίπτερο. Η πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης φωτογραφίας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των επισκεπτών του ελληνικού περιπτέρου για εικόνες, που αναδεικνύουν την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Ελλήνων.
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συνοδευόμενος από το Γενικό Επίτροπο της Ελλάδας στην EXPO και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλία Ξανθάκο, την Αναπληρώτρια Επίτροπο και στέλεχος του Enterprise Greece κα. Τέτη Περισσάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece κ. Ηλία Αθανασίου, τον Έλληνα Πρέσβη στο Καζαχστάν, κ. Αλέξανδρο Κατράνη και τον Διευθυντή Γραφείου ΕΟΤ Μόσχας και ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου.
Τον Έλληνα Υπουργό και την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Καζαχστάν, κ.  Mukhtar TILEUBERDI, ο Γενικός Επίτροπος της ΕΧΡΟ, κ. Rapil Zhoshybayev και αξιωματούχοι της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καζαχστάν.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα χώρας, της οποίας η Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία όλων των νησιών της, υιοθετώντας ταυτόχρονα τις φιλικότερες για την προστασία του περιβάλλοντος χρήσεις όλων των ενεργειακών πηγών της.
Ο Καζάχος Υπουργός, αφού ανέφερε ότι οι δύο χώρες διανύουν το 25ο έτος από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους, υπογράμμισε ότι το Καζαχστάν επιθυμεί να καταστεί ένα κέντρο παραγωγής ενέργειας, που θα συνδέει την Ευρώπη, Ασία και Μ. Ανατολή και συνεχάρη τους ανθρώπους του Ελληνικού Περιπτέρου για την εξαιρετική ατμόσφαιρά του και την διασπορά του μηνύματος της σωστής χρήσης Ενέργειας.
Την επίσημη τελετή συμπλήρωσαν η ανάκρουση των εθνικών ύμνων και έπαρση των σημαιών, ενώ στη συνέχεια πήραν σειρά οι εορτασμοί από το χορευτικό συγκρότημα ΧΟΡΟΠΑΙΓΝΙΟ, που μέχρι αργά το απόγευμα σκόρπισε κέφι και ελληνικότητα στο Ελληνικό Περίπτερο. Την οργάνωση και χορηγία του χορευτικού συγκροτήματος είχε αναλάβει ο ΕΟΤ (www.visitgreece.gr)
Την επόμενη ημέρα, 22 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε επίσημη διμερής συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ. Παπαδημητρίου με τον Ιάπωνα Υπουργό  Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,  κ. H. Seko. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Γενικός Επίτροπος στην ΕΧΡΟ, κ. Ηλ. Ξανθάκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Ηλ. Αθανασίου, ενώ από ιαπωνικής πλευράς παραβρέθηκαν ο Νομάρχης της Οσάκα, κ. Ichiro Matsui και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικονομίας και Εμπορίου της Kansai, κ. Masayoshi Matsumoti.
Η εν λόγω συνάντηση είχε ζητηθεί από την ιαπωνική πλευρά για να παρουσιάσει το φάκελο υποψηφιότητας της Οσάκα για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2025. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν και θέματα διμερούς εμπορίου, τα οποία τόσο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Kansai, κ Matsumoti όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Αθανασίου, ανέλαβαν να εξειδικεύσουν σε νεότερη συνάντηση τους, καθώς και από τους δύο Υπουργούς διατυπώθηκαν οι τομείς εκείνοι που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον.
Στο Ελληνικό Περίπτερο, του οποίου την ξενάγηση πραγματοποίησε η Αναπληρώτρια Επίτροπος της Ελλάδας, κα Τέτη Περισσάκη, έδωσε τα συγχαρητήρια του ο Ιάπωνας Υπουργός, υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών και δεσμευόμενος να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας συνεχάρη την Ελληνική συμμετοχή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece (www.enterprisegreece.gov.gr) για την οργάνωση της Ελληνικής Συμμετοχής στην παραπάνω παγκόσμια διοργάνωση.

Γενικές πληροφορίες για τις EXPO:
Οι παγκόσμιες Εκθέσεις, γνωστές ως EXPO, διοργανώνονται αδιάλειπτα από το 1851 από την BIE (Bureau International des Expositions), θεωρούνται ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό/ κοινωνικό/ ψυχαγωγικό αλλά κυρίως επιχειρηματικό γεγονός παγκοσμίως και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
• Τις ιστορικές Expo (1851-1933), οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας τοπόσημα (Πύργος Άιφελ, Ατόμιουμ, Κρύσταλ Πάλας, κλπ.)
• Τις Παγκόσμιες Expo (World Expo), με διάρκεια 6 μηνών, που διοργανώνονται κάθε 5 χρόνια (σταθερά μετά το 1996 (2000, 2005, 2010 κλπ), όπως η πρόσφατη "Milan 2015" και η επόμενη ""Dubai 2020"
• Τις Διεθνείς Expo (International Expo) ως ενδιάμεσες των Παγκοσμίων και διαρκείας 3 μηνών, όπως η παρούσα  ΕΧΡΟ 2017

Το Ελληνικό Περίπτερο
Στην ΕΧΡΟ 2017, συμμετέχουν 115 χώρες και Διεθνείς Οργανισμοί και η χώρα μας συμμετέχει με περίπτερο 450 τ.μ. σε κοινό κτίσμα με το Λουξεμβούργο, και το Ελληνικό Περίπτερο προβάλλει τη σύγχρονη Ελλάδα στο σύνολό της και την ενέργεια, που αντιλαμβάνεται πλουσιοπάροχα ο επισκέπτης στη χώρα μας.  Παράλληλα, παρουσιάζεται η δυνατότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ  σε επίπεδο επενδύσεων και σε επίπεδο μελετών, κατασκευών, λειτουργίας και αξιοποίησης φυσικών πόρων.  Η  γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. 

LOGIN