Tuesday, 11 October 2016

Συνεργασία Enterprise Greece & ΕΔΟΑΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεργασία Enterprise Greece & ΕΔΟΑΟ

Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) συνδιοργάνωσαν συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του απολογισμού του προγράμματος Προώθησης Οίνων Ποιότητας σε τρίτες χώρες για την περίοδο 2015-2016 καθώς και για την παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης περιόδου.

Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Χρήστος Στάικος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία  και την ανάπτυξη ενεργειών  μεταξύ Enterprise Greece και ΕΔΟΑΟ. Όπως είπε, ο κλάδος του οίνου είναι δυναμικός  με στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση των προϊόντων του και γι αυτό βρίσκεται στις προτεραιότητες του Οργανισμού. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην χρηματοδοτική υποστήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινοτικής χρηματοδότησης για τις δράσεις προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών και επεσήμανε ότι για το 2016 ο Οργανισμός υλοποίησε ένα πρόγραμμα, αξίας 1.3 εκ. ευρώ, σε πέντε αγορές- στόχους: ΗΠΑ και Καναδάς, Ελβετία, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία. Πολλές από τις δράσεις λειτούργησαν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στο πρόγραμμα της ΕΔΟΑΟ.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκαν ενημερωτικές/ εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση των κρασιών σε επαγγελματίες και δημοσιογράφους του οινικού χώρου στην Ιαπωνία και Κορέα, επισκέψεις δημοσιογράφων από τις συγκεκριμένες χώρες στην Ελλάδα για γνωριμία με τον ελληνικό αμπελώνα, διαφημιστικές εκστρατείες και καταχωρήσεις σε εξειδικευμένα έντυπα κρασιού.  

Αξιοσημείωτη είναι και η οργάνωση wine bar με επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα  στις παρακάτω Διεθνείς εκθέσεις: Vinexpo στο Χονγκ- Κόνγκ, Interwine στην Καντόνα, Seoul Wines and Spirits expο και Summer Fancy Food στη Νέα Υόρκη. Τα αποτελέσματα των δράσεων ήταν ιδιαίτερα θετικά καθώς αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί από τις συγκεκριμένες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου  κ. Γιάννης  Βογιατζής αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της οργάνωσης στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης σε τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι χάρη στο στρατηγικό σχέδιο που αποτελεί πλέον έναν ασφαλή οδικό χάρτη για τον κλάδο και στην καλή συνεργασία της οργάνωσης με την Enterprise Greece  και τους άλλους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας ,η θέση του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Έφερε σαν παράδειγμα μάλιστα τις ΗΠΑ, όπου τα ελληνικά κρασιά εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις λίστες των εστιατορίων ,  διατίθενται σε γνωστές κάβες  και περιλαμβάνονται στα προϊόντα που επενδύουν μεγάλες αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες. Ανάλογη τάση, πρόσθεσε ο κ.Βογιατζής, παρατηρείται και στον Καναδά. Το  πρόγραμμα  της  Enterprise Greece και της ΕΔΟΑΟ,  τόνισε  ακόμη ο κ.Βογιατζής,  έχουν κοινό στόχο την εξυπηρέτηση του οράματος που συμπυκνώνει τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού  για το ελληνικό κρασί και το οποίο είναι  " η αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας που προσφέρει η ελληνική οινική προέλευση στα (επώνυμα, τυποποιημένα) κρασιά που παράγονται στην ελληνική επικράτεια". Συνολικά για οι δράσεις κρασιού από την Enterprise Greece και την ΕΔΟΑΟ θα έχουν έναν προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 5εκ. ευρώ.

Οι δράσεις της Enterprise Greece για την επόμενη περίοδο στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως τις περιέγραψε ο  Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βελισσάριος Δότσης,  ξεκινούν  τον Νοέμβριο με τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Vinexpo στην Ιαπωνία (14-15.11.2016). Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν σε ένα wine bar 50 ελληνικές ετικέτες και θα οργανωθούν 2 θεματικά master class με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Επίσης, στην Ιαπωνία και στην Κορέα  θα  γίνουν στοχευμένες δράσεις και δυναμικές ενέργειες για την προβολή και προώθηση του ελληνικού κρασιού με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του και κατ’ επέκταση την καθιέρωση του στις συγκεκριμένες χώρες.

Στην αγορά της Κίνας, της Αμερικής και του Καναδά  το πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δράσεις και τις ενέργειες του προγράμματος της ΕΔΟΑ.  Βασικός στόχος είναι η επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων με πολλαπλασιαστικά οφέλη.   Έχοντας ως εφόδιο την μέχρι τώρα εμπειρία και την άριστη συνεργασία με το κλάδο  το πρόγραμμα θα συνεχιστεί δυναμικά και τα επόμενα χρόνια   με συστηματική διεθνή παρουσία με στόχο την καθιέρωση του ελληνικού κρασιού.

Ο κ. Δότσης, επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Οργανισμού.  Επεσήμανε ιδιαίτερα την εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Prowein και τις παράλληλες ενέργειες που θα διοργανωθούν στη Γερμανία πρίν και μετά την έκθεση για την υποστήριξη των Ελλήνων οινοποιών.

Τέλος ο κ. Δότσης επεσήμανε: «Όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται με ένα κλάδο ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και χρόνια και το έχει κάνει πράξη ότι η εξωστρέφεια είναι πραγματική ανάγκη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο κλάδος του κρασιού έχει ενώσεις και φορείς που λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση και που έχουμε πολύ καλή συνεργασία και κοινό σχεδιασμό γιατί η στρατηγική ανάπτυξης της Enterprise Greece είναι η δημιουργία συνεργιών σε νέες αγορές και τις αγορές στόχους, για την συνδυαστική  προβολή του αγροδιατροφικού τομέα, των προϊόντων διατροφής και γαστρονομίας προκειμένου να γίνει αναγνωρίσιμος και να διευρυνθεί ο εξωστρεφής και εξαγωγικός προσανατολισμός του κλάδου». 


Για περισσότερες πληροφορίες:
Enterprise Greece: κ. Εύα Μίλικ, τηλ. 210 3355761
ΕΔΟΑΟ: κ. Μαρία Τριανταφύλλου, τηλ. 210 3226057

 

LOGIN