Friday, 24 March 2023

Το ελληνικό μάρμαρο αποκτά ταυτότητα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ελληνικό μάρμαρο αποκτά ταυτότητα!

Καβάλα, 24 Μαρτίου 2023 | Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η 1η ενιαία ταυτότητα του ελληνικού μαρμάρου “Greek Marble | Then. Now. Forever.”

Το μήνυμα που εκπέμπει η ενιαία ταυτότητα αφορά αφενός τη διαχρονικότητα του ελληνικού μαρμάρου, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, και αφετέρου την πολύπλευρη χρήση του σε μικρής κλίμακας έργα εντός των σπιτιών μας ή σε μεγάλα έργα ξεχωριστής σημασίας και συμβολισμού, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο μάρμαρο ως φυσικό και βιώσιμο υλικό με μεγάλη διάρκεια ζωής που ταιριάζει απόλυτα στο μοντέρνο σχεδιασμό.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο κος Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ο Δρ. Ιωάννης Σάββας, Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και ο κος Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε, μέσω επιστολής, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, κα Ιουλία Χαϊδά, αναφέρθηκε στον κλάδο του ελληνικού μαρμάρου και στη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία. Εστίασε στην εξαγωγική πορεία του με αξία εξαγωγών 225.015.000€ το ενιάμηνο του 2022 και 360.748.000€ το 2021 έναντι 288.720.000 € το 2020. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρων και στη 2η θέση στην Ε.Ε, διαθέτοντας το 76% της παραγωγής της σε περισσότερες από 120 χώρες. Η Κίνα, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα χωρών στις οποίες εξήχθη το 58,20 % του ελληνικού μαρμάρου. Εν συνεχεία, η κα Χαϊδά αναφέρθηκε στον Σύνδεσμο και τις επιχειρήσεις του, τη σημασία της δραστηριότητάς του για την ευρύτερη περιοχή (>72% της παραγωγής μαρμάρου προέρχεται από την Αν. Μακεδονία – Θράκη), αλλά και το όραμά της για ένα στρατηγικό σχέδιο προβολής και προώθησης του ελληνικού μαρμάρου παγκοσμίως.

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια με τον Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. να σχεδιασθεί μία σύγχρονη, μοναδική ταυτότητα για το μάρμαρο που θα διασφαλίζει την αξία του, θα το διαφοροποιεί έναντι του ανταγωνισμού και θα ενισχύει τα μοναδικά του χαρακτηριστικά. Η κα Αλεξανδροπούλου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συμμετοχές του κλάδου στην Διεθνή Έκθεση «The Big 5» 2022 στο Ντουμπάι και στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην 1η ελληνική συμμετοχή στην σπουδαιότερη έκθεση του τομέα στην Βόρεια Αμερική, τη Διεθνή Έκθεση TISE-StonExpo, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές δράσεις εντός στους 2023, όπως η συμμετοχή στις Διεθνείς Εκθέσεις BIG 5 Construct Egypt τον Ιούνιο, στη ΜARMOMAC VERONA, τον Σεπτέμβριο κ.λπ.

Οι κες Χαϊδά και Αλεξανδροπούλου παρότρυναν τις εταιρείες του κλάδου, να υιοθετήσουν την ενιαία ταυτότητα σε όλες τους τις επικοινωνίες, ώστε να καθιερωθεί και αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα χρήσης κοινού εμπορικού σήματος από όλα τα μέλη του κλάδου όπως η άμεση αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό ως συνώνυμο υψηλής ποιότητας προϊόντος, η σημασία της κοινής ταυτότητας στην ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου και η αξιοποίηση του momentum που έχει δημιουργηθεί.
Η Ελλάδα, παρότι είναι μια χώρα μικρή σε έκταση, έχει μεγάλη παραγωγή και ποικιλία μαρμάρου, ενώ η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μοναδικό αυτό υλικό. Ο κλάδος μπορεί αποδεδειγμένα να διατείνεται ότι η εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου είναι τομείς στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, ενώ απασχολούν έμπειρους λατόμους και τεχνίτες σε εγκαταστάσεις με τεχνολογία αιχμής.

LOGIN