Thursday, 18 May 2017

Συνέδριο Καινοτομίας «The Next Society»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέδριο Καινοτομίας «The Next Society»

O Οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου) και το ΑΝΙΜΑ Investment Network, με την υποστήριξη του EU4Innovation, συνδιοργάνωσαν το συνέδριο καινοτομίας «The Next Society», στην Αθήνα, στις 16 Μαΐου 2017 (Ξενοδοχείο Electra Palace, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20).

Το συνέδριο άνοιξαν με ομιλίες τους, ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος και ο Γενικός Διευθυντής του ANIMA Investment Network, Emmanuel Noutary. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτριος Παπαδημητρίου, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, ανέπτυξαν τη στρατηγική της Ελλάδας για τη στήριξη της καινοτομίας αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, ενώ η κα Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής, τόνισε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να αναδειχθούν σε αποτελεσματικά κύτταρα αξιοποίησης της καινοτομίας. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτριος Παπαδημούλης απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρετισμού, στο οποίο αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής περισσότερης στήριξης από την ΕΕ στη Μεσόγειο για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Vladimir Rojanski, εγκαινίασε το πρόγραμμα The Next Society.

Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι, παρουσιάσθηκαν οι διάφορες προσεγγίσεις που αναπτύσσονται για να αντιμετωπισθούν οι κοινές προκλήσεις των χωρών της Μεσογείου. Στις εργασίες του συμμετείχαν φορείς από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιορδανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Μάλτα, το Μαρόκο, την Μεγ. Βρετανία, την Παλαιστίνη, την Τυνησία και την Τουρκία. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές συνεργασίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Γαβριήλ Μαυρέλης της Geospatial Enabling Technologies και ο κος Στέφανος Χαρτοματζίδης της Prisma Electronics ήταν οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες που παρουσίασαν τις εταιρείες τους και τα καινοτόμα προϊόντα τους. Οι προοπτικές των μεσογειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας παρουσιάστηκαν από τον κο Rasha Tantawy του ITIDA (Αίγυπτος), κο Ramy Boujawdeh της Berytech (Λίβανος), τον κο Mohammed Al Jafari από το Royal Scientific Society (Ιορδανία) και τον κο Ilyas Azzioui του StartUp Maroc (Μαρόκο). Τις εμπειρίες τους στην ανάπτυξη δικτύων και την επίτευξη συνεργασιών παρουσίασαν η κα Douja Gharbi της CONECT (Τυνησία), ο κος Alain Tubiana του France Cluster (Γαλλία), ο κος Ibrahim Nairat του HCIE (Παλαιστίνη) και ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός του Corallia Cluster (Ελλάδα). Τέλος, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μίλησαν η κα Candace Johnson του EBAN (Βέλγιο), ο κος Αρίστος Δοξιάδης, του Open Fund (Ελλάδα), η κα Alicja Turner της Mowgli (Μεγ. Βρετανία) και ο κος Didier Hoch του Foundation de l’Universite de Lyon (Γαλλία).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες φορείς ανακοίνωσαν την έναρξη του προγράμματος της ΕΕ «The next Society». Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας και κατ’ επέκταση την επίτευξη αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης των οικοσυστημάτων καινοτομίας στη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα «The next Society» είναι ανοιχτό  σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη και έως σήμερα έχει συγκεντρώσει επιχειρηματίες, επενδυτές, ΜΚΟ, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καινοτομίας, και κέντρα έρευνας από την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες. Στους στρατηγικούς του στόχους περιλαμβάνονται  η άρση φραγμών στην καινοτομία, η ενίσχυση των οικοσυστημάτων καινοτομίας, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από νεοσύστατες επιχειρήσεις και ομάδες που εδρεύουν στις μεσογειακές χώρες.

Συνοψίζοντας, στο συνέδριο της 16ης Μαΐου στην Αθήνα, παρουσιάσθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προσφέρει υποστήριξη σε κάθε επίπεδο ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας. Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει μεταξύ άλλων εξατομικευμένη στήριξη στις νεοσύστατες επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές μέσω καθοδήγησης και κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Χρήστος Στάικος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην παρούσα συγκυρία που η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές προκλήσεις, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η κλιματική αλλαγή, η επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας με στόχο και την παραμονή των νέων ανθρώπων στις πατρίδες τους, ο Οργανισμός μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το ΑΝΙΜΑ, όπως το σημερινό συνέδριο, ώστε να προωθήσει την περιοχή, αφενός ως πόλο παραγόμενης καινοτομίας και αφετέρου ως χώρο μετατροπής της σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Κοινός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προωθεί τις συνέργειες για επωφελείς συνεργασίες».

 

LOGIN