Friday, 23 June 2023

Doing business in Albania- Εμπορικές σχέσεις με σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Doing business in Albania- Εμπορικές σχέσεις με σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2023 | Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στο πλαίσιο υποστήριξης των Ελλήνων εξαγωγέων μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της, υλοποίησε το 18ο κατά σειρά webinar «Doing Business in –Challenges & Opportunities”, με αγορά-στόχο την Αλβανία, σε εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, στις 21 Ιουνίου 2023.

Το Doing Business in Albania συγκέντρωσε 110 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, εστιάζοντας κυρίως στον κλάδο τροφίμων & ποτών, δομικών υλικών & κατασκευών, με αναφορά και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η Αλβανία αποτελεί σημαντική χώρα-στόχο για την Ελλάδα, δεδομένης της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης και της σημαντικής ανάπτυξής της στους κλάδους τροφίμων & ποτών, κατασκευών και τουρισμού, όπου τα ελληνικά προϊόντα παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω ποιότητας και αναγνωρισιμότητας. Καταλαμβάνει συνολικά τη 18η θέση στις χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, με ποσοστό 1,55% επί του συνόλου των εξαγωγών και βασικά εξαγώγιμα προϊόντα, την ηλεκτρική ενέργεια, τα πετρελαιοειδή, τον σίδηρο και χάλυβα, το αλουμίνιο, μηχανήματα και λέβητες, χαρτιά και χαρτόνια, παρασκευάσματα από λαχανικά, φρούτα κ.α.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών μας συναλλαγών, είναι πολλά, με δεδομένο ότι το ποσοστό της αναξιοποίητης δυνατότητας εξαγωγών ανέρχεται στο ποσό 167 εκ. δολαρίων. Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάζουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης εξαγωγών στην αλβανική αγορά είναι: φαρμακευτικά, τρόφιμα και παρασκευάσματα διατροφής, δομικά υλικά, ηλεκτρική ενέργεια, κ.ά.

Σύντομο χαιρετισμό στο Doing business in Albania απηύθυναν η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου και η Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, Α.Ε. κα Κωνσταντίνα Καμίτση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναλύθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς της Αλβανίας και αναπτύχθηκαν οι διμερείς οικονομικές-εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα από τον Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας Τιράνων.

Διακεκριμένοι ομιλητές της επιχειρηματικής κοινότητας στην Αλβανία παρουσίασαν εκτενώς τις ευκαιρίες αλλά και πιθανές δυσκολίες, που μπορεί να αντιμετωπίσουν τόσο οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους Τροφίμων & Ποτών, Κατασκευών & Δομικών Υλικών, όσο και οι γυναίκες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν και να εδραιωθούν στην εν λόγω στρατηγική αγορά.

Για τον κλάδο των τροφίμων & ποτών, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε, ότι πρόκειται για μια παραδοσιακή και κατακερματισμένη ταυτόχρονα αγορά, με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ για τον ζωτικής σημασίας κλάδο των δομικών υλικών, παρουσιάζονται για την Ελλάδα ελκυστικές εξαγωγικές ευκαιρίες, ειδικά σε ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, καθώς η ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο βρίσκεται στο επίπεδο του 9,5% επί του ΑΕΠ, ίδιο περίπου επίπεδο με της Ελλάδας του 2008 προ κρίσης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μας δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που διέπουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών, εμπορικών μας συναλλαγών. Η Ελλάδα, βρίσκεται μεταξύ των βασικότερων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας, καθώς καταλαμβάνει την τρίτη θέση των χωρών από τις οποίες εισάγει, και με το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς την Αλβανία, την τελευταία πενταετία, να έχει αυξηθεί κοντά στο 60%. Με όπλο την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων και τα πιστοποιημένα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη ροή των εξαγωγών μας προς την Αλβανία».

Από την πλευρά της η Πρέσβης, Α.Ε. κα Κωνσταντίνα Καμίτση ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία και το διμερές εμπόριο μεταξύ των εθνών μας ανθεί. Οι κοινές μας αξίες, η γνώση της ελληνικής γλώσσας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών και η γεωγραφική μας εγγύτητα έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, διευκολύνοντας τη συνεργασία και την ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Τιράνων κ. Μάριος Μπελιμπασάκης επεσήμανε ότι: «Η Αλβανία κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις τόσο της πανδημίας, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία. Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και νέα projects αναμένονται τα επόμενα έτη. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξάνεται, ενώ τόσο η πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ όσο και η ανάγκη για συνεργασία με τις όμορες χώρες, παρέχουν ευκαιρίες στους Έλληνες εξαγωγείς και τις επιχειρήσεις για δραστηριοποίηση στη χώρα».

LOGIN