Friday, 19 November 2021

Doing business in Cyprus: Εδραιώνεται η παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Doing business in Cyprus: Εδραιώνεται η παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά

Οι προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση κι αξιοποίηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου, παρουσιάστηκαν στο webinar: «Doing Business in Cyprus – COVID 19 Challenges and Opportunities», το οποίο διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.


Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, προστίθεται άλλη μία χώρα- στόχος στην επιτυχημένη σειρά ενημερωτικών εξαγωγικών σεμιναρίων, τα οποία έχουν γνωρίσει τεράστια απήχηση και αναμένεται και φέτος, να αναδείξουν τις δυνατότητες συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, με αγορές- στόχους του εξωτερικού.

Οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφτασαν τους 170, αριθμός που δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, τις οποίες ως γνωστόν, ενώνουν κοινές ρίζες και αξίες σε πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό επίπεδο.

Τα ελληνικά προϊόντα, απολαμβάνουν μεγάλης αναγνωρισιμότητας στην κυπριακή αγορά και παρουσιάζουν συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, γεγονός που ευνοεί την είσοδο και την εδραίωσή τους στην Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση, με την εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική σε περιόδους κρίσης.

Κοινή ως προς αυτό, ήταν και η διαπίστωση κατά τη διάρκεια του webinar, ότι οι διμερείς σχέσεις, δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Αντιθέτως, η υγειονομική κρίση, φαίνεται πως οδήγησε τις δύο χώρες, στην εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική η συνεργασία τους - ειδικότερα σε κλάδους όπως είναι τα ορυκτά, τα φάρμακα, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα τρόφιμα.

Ιδιαίτερη επίσης αναφορά, έγινε και στην επιχειρηματική κουλτούρα, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακών καναλιών- πωλήσεων.

Επισημάνθηκαν τέλος και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κυπριακής αγοράς, η οποία όπως τονίστηκε, είναι πιο παραδοσιακή σε σχέση με την ελληνική, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές, δείχνουν σαφή προτίμηση σε γνωστά κι αναγνωρίσιμα brands.

Σε δήλωσή της η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, ανέφερε: «Η οικονομική και εμπορική σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο διακρίνεται από έναν ιδιαίτερο δεσμό, που με την πάροδο του χρόνου, αποκτά ολοένα και περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εδραίωση σε πολλούς τομείς. Παραδοσιακά, η Ελλάδα αποτελεί τόσο το μεγαλύτερο εξαγωγέα, όσο και το μεγαλύτερο εισαγωγέα της Κύπρου σε επίπεδο αγαθών, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση σε επίπεδο υπηρεσιών. Αυτό είναι σίγουρα μία καλή βάση και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά προϊόντα. Η ευκαιρία έγκειται στην περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητάς μεταξύ των δυο χωρών και για αυτό η Enterprise Greece είναι εδώ για να συνδράμει στη μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά».

Από την πλευρά της, η κα Σοφία Πουγούνια, ∆ιευθύνουσα Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο, τόνισε: «Παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η κυπριακή αγορά, είναι εξαιρετικά φιλική προς τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ορισμένοι τομείς της, μάλιστα, παρουσιάζουν σημαντική εξάρτηση από τις εισαγωγές, οι οποίες αυξάνονται με σταθερό και έντονο ρυθμό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, εφόσον κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις των εδώ εισαγωγέων και προσαρμοστούν κατάλληλα σε αυτές, είναι βέβαιο πως μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιο που διαθέτουν στις κυπριακές εισαγωγές και, κυρίως, να προλάβουν τους ανταγωνιστές τους από άλλες αγορές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος σε συγκεκριμένους τομείς».

LOGIN