Friday, 26 May 2023

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN Congress 2023): Η παγκόσμια ελίτ της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έδωσε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έδωσε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN Congress 2023): Η παγκόσμια ελίτ της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έδωσε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έδωσε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN Congress 2023): Η παγκόσμια ελίτ της νεοφυούς επιχειρηματικότητας έδωσε ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα, 26 Μαΐου 2023 | Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της Διεθνούς Επιχειρηματικότητας, υποδεχόμενη 300 επιχειρηματικούς αγγέλους από όλο τον κόσμο, καθώς και 100 φορείς και startups, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN Congress 2023), που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2023.

Το σημαντικότερο ετήσιο event για νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και έδωσε την ευκαιρία σε επενδυτές από όλο τον κόσμο, να συναντηθούν με ελληνικές Start-Up εταιρείες και να γνωρίσουν από κοντά, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN) και το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN) και την υποστήριξη της Beyond.

Το EBAN Congress 2023 έδωσε την ευκαιρία σε Επιχειρηματικούς Αγγέλους, Venture Capital Funds, και Επιταχυντές να έρθουν σε επαφή με το εγχώριο οικοσύστημα κατά τη διάρκεια 4 προγραμματισμένων pitching sessions, στα οποία συμμετείχαν 34 νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και πολλών εκδηλώσεων δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από διεθνούς εμβέλειας ομιλητές, επιχειρηματικούς αγγέλους και εξέχοντα στελέχη εταιρειών. Ταυτόχρονα, διοργανώθηκαν 9 workshops και 9 panels με εξειδικευμένους ομιλητές σε θέματα που ενδιαφέρουν τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και όσους επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματικοί άγγελοι.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, έγιναν και οι απονομές των βραβείων σε εταιρείες που συμμετείχαν στα pitching competitions. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στην έκθεση BEYOND Expo που διοργανώθηκε το ίδιο διάστημα στην Θεσσαλονίκη και στόχευε να μετατρέψει την πόλη σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Eπενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, και ο Συνιδρυτής της HeBAN, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EBAN & Πρόεδρος της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Κετικίδης κ.α.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της EBAN, κ. Janne Jormalainen, τόνισε: «Oι Ευρωπαίοι Angel Investors συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στο ακμάζον ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και τεράστιες δυνατότητες.»

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία του συνεδρίου, εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι: «Η φιλοξενία του EBAN Congress 2023 στην Ελλάδα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων να δικτυωθούν, να παρουσιάσουν τις ιδέες και τα επιχειρηματικά τους πλάνα, να ενημερωθούν και να αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια. Ήταν επίσης μία μοναδική περίσταση για τη χώρα μας να προβάλλει τις αλλαγές που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας όχι μόνο στο εγχώριο οικοσύστημα έρευνας και τεχνολογίας, αλλά και στα ψηφιακά και όχι μόνο, πλεονεκτήματα που διαθέτει. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη κέντρων δεδομένων, την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα κ.λπ. Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι συνέβαλλαν και ιδιαίτερα στο EBAN που εμπιστεύτηκε την Enterprise Greece με τη διοργάνωση του ετήσιου συνέδριού τους.»

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Enterprise Greece κα. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου δήλωσε από την πλευρά της πως: «Είναι γεγονός ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και εκτιμάται στα 8 δις €. Με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που διακρίνει τους Έλληνες, την υψηλού επιπέδου STEM εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας, τις αναπτυγμένες υποδομές και τη σταθερή υποστήριξη της πολιτείας μέσω κινήτρων και προγραμμάτων για ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, περισσότερες από 50 ελληνικές startups προσέλκυσαν κεφάλαια πάνω από 325 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 19 εξαγοράσθηκαν μόνο το προηγούμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται πρόσθετες συνθήκες που ενθαρρύνουν και περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες να ιδρύουν νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Enterprise Greece συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος, μέσω ποικίλων δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως αυτή της συνδιοργάνωσης του EBAN Congress 2023».

Picture1

Picture2

LOGIN