Thursday, 18 June 2020

Παρέμβαση Γρ. Δημητριάδη στον ΟΗΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρέμβαση Γρ. Δημητριάδη στον ΟΗΕ

«Όσο ενδυναμώνουμε τη διεθνή συνεργασία και χτίζουμε ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των εθνών, η αλληλεγγύη θα υπερισχύει πάντα. Σε συνδυασμό με κυβερνητική λογοδοσία και δημοκρατικό έλεγχο, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα απειληθούν ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων κρίσεων» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας του Υπ. Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης στην παρέμβαση του στην 20η Σύνοδο Κορυφής για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact Leaders Summit).


Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται 15 και 16 Ιουνίου και συμμετέχουν προσωπικότητες, όπως ο Αντόνιο Γκουτιέρες, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλ Γκορ, επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Το αντικείμενο συζήτησης είναι «Ανακάμπτουμε καλύτεροι, ανακάμπτουμε δυνατότεροι, ανακάμπτουμε μαζί» (Recover better, recover stronger, recover together) και εστιάζει στο πώς ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η περιβαλλοντική ευθύνη ως αρχές της επιχειρηματικότητας μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19.

Ο κ. Δημητριάδης που με την παρέμβασή του ολοκλήρωσε το πάνελ «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Πυρήνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης», τόνισε ότι «στην Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας».

Επίσης, ενημέρωσε για το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η χώρας μας, στις 25 Ιουνίου, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”).

Όπως εξήγησε, «η πρωτοβουλία έχει σκοπό να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας και το ρόλο των επιχειρήσεων στην παροχή ίσων ευκαιριών, την συμμετοχικότητα και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Αυτό το συνέδριο επικεντρώνεται στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBT+) κοινότητας, ενώ θα θιγούν και άλλα ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, και θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων».

Όπως εξήγησε, «με την πρωτοβουλία του συνεδρίου, η Ελλάδα ελπίζει να στείλει μήνυμα στους πολίτες όλου του κόσμου ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν προτεραιότητα ακόμη και –ή κυρίως– στους πιο δύσκολους καιρούς».

Για τον σύνδεσμο της Συνόδου Κορυφής δείτε εδώ 

Παρακολουθήστε το σχετικό video 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Δημητριάδη. 

 

Παρέμβαση Γρηγόρη Δημητριάδη ΓΓ Εξωστρέφειας στην 20η Σύνοδο Κορυφής για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ

(UN Global Compact Leaders Summit)

 Οι κρίσεις δοκιμάζουν τις αξίες μας, μας φέρνουν ενώπιον διλημμάτων και επιλογών για τη δημοκρατική συνέχεια των κοινωνιών μας. Οι κρίσεις όλων των ειδών -είτε είναι οικονομικές είτε σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία (όπως η σημερινή)- απαιτούν γρήγορες και δραστικές απαντήσεις, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην περίπτωση της πανδημίας του COVID-19, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν με την καθοδήγηση της επιστημονικής κοινότητας, έγιναν αποδεκτοί από όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, γιατί αποσκοπούσαν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ήταν, φυσικά, προσωρινοί. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν, ήδη, αρθεί και σταδιακά απολαμβάνουμε όλοι ξανά την ελευθερία μας.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ελληνικής Κυβέρνησης εναντίον του COVID-19, αναγνώρισα πόσο σημαντικός είναι  ο σεβασμός των οικουμενικών αξιών όταν συμμετείχα στην ομάδα που προσπαθούσε να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Και, μπορώ να πω, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

Όσο ενδυναμώνουμε τη διεθνή συνεργασία και χτίζουμε ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των εθνών, η αλληλεγγύη θα υπερισχύει πάντα. Σε συνδυασμό με κυβερνητική λογοδοσία και δημοκρατικό έλεγχο, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα απειληθούν ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων κρίσεων.

Γι’ αυτό και στην Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας.

Η ελληνική Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνει στις 25 Ιουνίου, ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”). Σας προσκαλούμε όλους να το παρακολουθήσετε μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης.

Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας και το ρόλο των επιχειρήσεων στην παροχή ίσων ευκαιριών, την συμμετοχικότητα και το σεβασμό της διαφορετικότητας. Αυτό το συνέδριο επικεντρώνεται στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBT+) κοινότητας, ενώ θα θιγούν και άλλα ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, και θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων.

Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε γόνιμο έδαφος για την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ κρατών, διεθνών οργανισμών, επιχειρηματικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών για την αποτελεσματική προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσδοκούμε το συνέδριο να απευθύνει «πρόσκληση σε δράση» και τα συμπεράσματά του να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για να προωθήσουν περαιτέρω λύσεις και να προτείνουν συγκριμένες πρωτοβουλίες.

Η κοινή μας δράση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, που μέχρι σήμερα «κρύβονται» ή αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ενώ θα συμβάλει στην ανάπτυξη, ευημερία και συνοχή των κοινωνιών μας. Με την πρωτοβουλία του συνεδρίου, η Ελλάδα ελπίζει να στείλει μήνυμα στους πολίτες όλου του κόσμου ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν προτεραιότητα ακόμη και –ή κυρίως– στους πιο δύσκολους καιρούς.

LOGIN