Monday, 21 March 2022

Ταξίδι στο Ντουμπάι με την Ελλάδα του αύριο- Δηλώσεις της Εντεταλμένης Συμβούλου της Enterprise Greece, κας Μπέττυς Αλεξανδροπούλου, στο Βήμα της Κυριακής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ταξίδι στο Ντουμπάι με την Ελλάδα του αύριο- Δηλώσεις της Εντεταλμένης Συμβούλου της Enterprise Greece, κας Μπέττυς Αλεξανδροπούλου, στο Βήμα της Κυριακής

Ταξίδι στο Ντουμπάι με την Ελλάδα του αύριο

Πάνω από 1 εκατ άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση Expo 2020 Dubai

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΛΓΑ ΚΛΩΝΤΖΑ Μάρτιος 2022

Στην Ελλάδα το σκηνικό παραμένει χειμωνιάτικο. Στο αστραφτερό Ντουμπάι της πολυτέλειας και των αντιθέσεων, η θερμοκρασία παραπέμπει σε καλοκαίρι.


Μια παρέα Ελλήνων που ταξίδεψε για την Expo 2020 το πρώτο πολυ πολιτισμικό γεγονός διεθνώς μετά από σχεδόν δύο χρόνια σταματά για να προμηθευτεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξεσουάρ της πανδημίας self tests. Η συσκευασία γνωστή και οι οδηγίες χρήσης στα ελληνικά. Η αίσθηση οικειότητας δίνει ακαριαία τη θέση της στην έκπληξη.

Κι όμως τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν μία από τις ιστορίες επιτυχίας των ελληνικών εξαγωγών σημειώνοντας αύξηση 12,76 το 2021. Μερίδιο 9,37 των συνολικών εξαγωγών το 2020 αντιστοιχούσαν στη φαρμακοβιομηχανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας, που την κατατάσσει στην 25η θέση παγκοσμίως μεταξύ των εξαγωγέων φαρμακευτικών προϊόντων. Μάλιστα το σκαρφάλωμα της Ιαπωνίας στις τέσσερις κορυφαίες χώρες-προοριομούς, οφείλεται και στο Ντουμπάι που αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό.

Ελληνικά τρόφιμα ακόμα και μικρής διάρκειας όπως φράουλες γιαούρτια ψάρια φαρμακευτικά είδη ηλεκτρονικά προϊόντα ανταλλακτικά πλοίων περνούν από τον διεθνή κόμβο του Ντουμπάι μέσω της Emirates SkyCargo.

Αυτή την περίοδο και ως τα τέλη Μαρτίου η πόλη γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής Μέσης Ανατολής Νότιας Ασίας και Αφρικής οικοδέσποινα της μεγαλύτερης έκθεσης στον κόσμο, όπου η καινοτομία συναντά την κλιματική αλλαγή τις περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος

Πολύχρωμη πολιτεία

Στον χώρο της έκθεσης συνολικής έκτασης 1.083 στρ για πρώτη φορά κάθε χώρα έχει δικό της ολόκληρο pavilion. Μια ζωηρή και πολύχρωμη πολιτεία, όπου για 182 ημέρες καθημερινά πραγματοποιούνται 60 live δρώμενα, ποπ δυτικά συγκροτήματα συναντούν άραβες μουσικούς με παραδοσιακά όργανα και χορευτικά συγκροτήματα από τις 192 συμμετέχουσες χώρες, γίνονται εκθέσεις και παιδικές παραστάσεις θα ρίξει αυλαία στο τέλος Μαρτίου. Η αρχιτεκτονική έχει την τιμητική της δικαιώνοντας και όσα περιμένει να δει κανείς στην κοσμοπολίτικη μητρόπολη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Φουτουριστικά ή πιο παραδοσιακά περίπτερα με κρεμαστούς κήπους στην εξωτερική επιφάνεια ατελείωτες καμπύλες που παραπέμπουν στο άπειρα χιλιάδες κομματάκια γυαλιού που δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις μονοπάτια ανάμεσα σε εξωτικά δέντρα ή κορμούς σουηδικού δάσους. Μετά την τελετή λήξης, όλα αυτά θα μεταμορφωθούν σε μια νέα αστική ανάπτυξη το District 2020 που θα είναι αφιερωμένο στην καινοτομία. Μια γειτονιά πρότυπο για το μέλλον. Αφού ο επισκέπτης περάσει από την καρδιά της έκθεσης την ΑΙ Wasl Plaza σε σχήμα θόλου όπου συναντιούνται όλοι οι δρόμοι και παίρνοντας την κατεύθυνση προς τη συνοικία της Βιωσιμότητας, ο επισκέπτης βρίσκει το ελληνικό περίπτερο. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πιάσει μέχρι σήμερα το μίτο της Αριάδνης που διατρέχει την ελληνική εγκατάσταση για να τους οδηγήσει σε ένα σύντομο ταξίδι στην Ελλάδα του αύριο σήμερα όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του περιπτέρου.

Το σύγχρονο προφίλ

Στόχος της ελληνικής παρουσίας στην Expo 2020 Dubai είναι να αναδείξουμε το σύγχρονο προφίλ της Ελλάδας που έχει βγει από την κρίση, προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα συγκεκριμένων κλάδων που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και χτίζουν ένα δυνατό ελληνικό brand.
Η καινοτομία ο ψηφιακός μετασχηματισμός η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και οι προοπτικές για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την παγκόσμια συμμετοχή και παρουσία της Ελλάδας, λέει μιλώντας στο Βήμα, η κυρία Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος και μέλος ΔΣ της Enterprise Greece που έχει την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής.


Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Με κυρίαρχο εύρημα τον ψηφιακό μίτο ένα συνεχές γραμμικό φως led στην οροφή δημιουργία του Γιώργου Τέλλου, ο επισκέπτης περνώντας μέσα από μία διάταξη καμπυλωτών και κυματιστών γραμμών με κύρια και δευτερεύοντα μονοπάτια σαν σε λαβύρινθο, ουσιαστικά συνδέει σε κάθε σταθμό το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Όπως εξηγεί η κυρία Αλεξανδροπούλου, ο πυρήνας της στρατηγικής στόχευσης είναι να αναδειχθούν οι πυλώνες στους οποίους η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της παραγωγικής δραστηριότητας όπως η τεχνολογία και τα ψηφιακά άλματα της χώρας η πράσινη ενέργεια η ναυτιλία ο τουρισμός ο πολιτισμός η αγροδιατροφή, οι επιστήμες Υγείας.

Μέσα από μια οπτικοακουστική εμπειρία με εφαρμογές επαυξημένης προγματικότητας, βίντεο εικονικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη η Δήλος και οι Δελφοί πλοήγηση στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και διαδραστική μύηση στα μυστικά της ελληνικής γεωργίας ο επισκέπτης παίρνει μια δυνατή γεύση Ελλάδας.

ΑΡΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ

PRESS_PDF_20220321.pdf

LOGIN