Monday, 11 September 2023

Μαρίνος Γιαννόπουλος στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" - Η πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός: προτεραιότητες και επενδυτικές ευκαιρίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαρίνος Γιαννόπουλος στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" - Η πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός: προτεραιότητες και επενδυτικές ευκαιρίες

Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece, κου Μαρίνου Γιαννόπουλου, στην Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αφορμή την 87η ΔΕΘ, αναφορικά με τις προτεραιότητες και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός: προτεραιότητες και επενδυτικές ευκαιρίες

Από τον Ιούνιο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την ηγεσία μιας επανεκλεγμένης κυβέρνησης, με νέα εντολή να συνεχίσει το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεών της. Αυτή η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει θέσει μια σειρά από προτεραιότητες με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να πέτυχει το όραμά της για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσει σε περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις, μεγαλύτερη εξωστρέφεια των εγχώριων επιχειρήσεων, βιώσιμη ανάπτυξη και συμμετοχική ευημερία για όλους τους πολίτες.

Δημοσιονομικοί Στόχοι και Πολυδιάστατος Εκσυγχρονισμός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, περιέγραψε ένα ολοκληρωμένο όραμα για τη μελλοντική οικονομική ευημερία της Ελλάδας. Αυτό το όραμα στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες: μια παραγωγική Ελλάδα, μια κοινωνική Ελλάδα, μια ψηφιακή και πράσινη Ελλάδα, μια δίκαιη Ελλάδα και μια ισχυρή Ελλάδα. Αυτοί οι πυλώνες αποτελούν το θεμέλιο της στρατηγικής της κυβέρνησης όχι μόνο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και για την προώθηση της κοινωνικής ισότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με δέσμευση για πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να καθιερώσει την Ελλάδα ως έναν σταθερό και ελκυστικό προορισμό για το διεθνές κεφάλαιο.

Οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και η προσέλκυση επενδύσεων

Τα τελευταία χρόνια, γίναμε όλοι μάρτυρες των αποφασιστικών προσπαθειών της χώρας μας να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, η χώρα μας αναδείχθηκε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, με εντυπωσιακές επιδόσεις στους βασικότερους οικονομικούς δείκτες όπως η εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ 5,9% το 2022, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία αλλά και η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και τα ρεκόρ εξαγωγών. Ο Economist αναγνώρισε ότι η χώρα μας έχει κάνει τα πιο σημαντικά βήματα στη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στα νούμερα: ρεκόρ εισροών επενδύσεων, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αγγίζουν τα 7,2 δισ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 34,95% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και των ελληνικών εξαγωγών με αύξηση 36,7% στα 54,68 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 40,0 δις ευρώ το 2021. Στον δε τομέα των εξαγωγών, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις φθίνουσες παγκόσμιες ροές, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, καθώς τα ελληνικά προϊόντα πέτυχαν υψηλότερες τιμές και αυξανόμενα μερίδια αγοράς, ενώ παράλληλα επεκτάθηκαν και σε νέες αγορές παγκοσμίως. Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, η ιαπωνική υπηρεσία Rating and Investment Information και η γερμανική Scope Ratings, αύξησαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε BBB- από BB+ και προσδιόρισαν μια σταθερή προοπτική για τη χώρα. Στις αντίστοιχες αναφορές τους, οι δύο υπηρεσίες ανέφεραν πολλούς λόγους για τις αναβαθμίσεις τους, όπως ενδεικτικά το απότομα μειωμένο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ένα επιτυχημένο και συνεχιζόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα βελτιωμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο, ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, πιο υγιείς τραπεζικοί ισολογισμοί και συνεχής υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η συνεισφορά της Enterprise Greece

Η Enterprise Greece, ως ο εθνικός φορέας προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών, συνέβαλε στη συνολική προσπάθεια με μια σειρά στοχευμένων δράσεων και εργαλείων και διατηρώντας την απαραίτητη ευελιξία για να προσαρμόζει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα βάσει των διεθνών εξελίξεων. Πολύ συνοπτικά, θα ήθελα να αναφέρω κάποια νούμερα για να δείξω την δική μας έμπρακτη συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια: το 2022, η Εταιρεία αξιολόγησε 10 έργα στρατηγικών επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού € 2.307.381.550, τα οποία θα δημιουργήσουν περίπου 1.480 θέσεις εργασίας, διοργάνωσε 8 επιχειρηματικές αποστολές και 39 εκθέσεις με φυσική ή υβριδική παρουσία, καθώς και την παγκόσμια έκθεση EXPO DUBAI, υπέγραψε 2 Μνημόνια Κατανόησης με ομόλογους φορείς και θεσμικούς εταίρους εντός Ελλάδας και 5 εκτός χώρας, ενώ σχεδίασε και υλοποίησε 24 προωθητικές δράσεις εντός Ελλάδος και 111 εκτός.

Η Εταιρεία διαπιστώνει καθημερινά από τις επαφές της, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η ελληνική οικονομία έχει θέσει τα θεμέλια για την επόμενη μέρα με αιχμή του δόρατος τομείς που διαθέτουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτοί οι τομείς καλύπτουν τον τουρισμό και τα ακίνητα, την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, τα τρόφιμα και τις αγροτικές επιχειρήσεις, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις ΤΠΕ, τις βιοεπιστήμες και τη φαρμακευτική, τις δημιουργικές βιομηχανίες, καθώς και κοινά κέντρα υπηρεσιών και κέντρα εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών. Η είσοδος πολυεθνικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Google, η Amazon Web Services, η Pfizer και η Valorem σε αυτούς τους τομείς αποτελεί παράδειγμα της ελκυστικότητας της Ελλάδας.

 Ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας

Η οικονομική αστάθεια προηγούμενων ετών είχε οδηγήσει αρκετούς επενδυτές διστακτικούς στο να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ήταν ένα κομβικό σημείο:
- Μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
- Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων έντασης γνώσης.
- Εξορθολογισμός των υπηρεσιών και διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
- Διατήρηση σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής για την αποφυγή ανισορροπιών.

Αυτές οι προσπάθειες δεν πέρασαν απαρατήρητες, καθώς αξιόπιστες εταιρείες από διάφορους κλάδους επέλεξαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η αναγνώρισή της Ελλάδας ως μίας εκ των 10 κορυφαίων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη από την EY, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη, επίτευξη πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού επιπέδου και προληπτική διαχείριση των οικονομικών προκλήσεων υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να εγκαινιάσει μια νέα Ελλάδα έως το 2030. Διαθέτοντας όραμα, προγραμματισμό και διάθεση για σκληρή δουλειά, η χώρα στοχεύει να τοποθετηθεί ως κόμβος καινοτομίας, οικονομικής ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Με επίκεντρο τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, τις φιλικές προς τους επιχειρηματίες και επενδυτές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και θα δημιουργήσει την χώρα του 2023. Η Enterprise Greece μοιράζεται αυτό το όραμα και θα συνδράμει ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

LOGIN