Monday, 21 February 2022

Ελληνικές γεύσεις στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ- Δημοσίευμα για το MDR στο moneyreview.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ελληνικές γεύσεις στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ- Δημοσίευμα για το MDR στο moneyreview.gr

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με 50 αγοραστές από την αμερικανική αγορά, τη σημαντικότερη εκτός Ευρώπης για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, θα έχουν 17 ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση Mediterranean Diet Roundtable Connect (MDR), που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Κάποιες από τις εταιρείες που συμμετέχουν βρέθηκαν σε ανάλογη εκδήλωση τον Ιούνιο του 2021 και ήδη ζουν το… αμερικανικό όνειρο, καταφέρνοντας να κλείσουν συμβόλαια για την τοποθέτηση των προϊόντων τους στα ράφια της Whole Foods και άλλων γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.

Κύριος στόχος του MDR Connect είναι η διάδοση και καθιέρωση της μεσογειακής διατροφής στην αγορά της Αμερικής. Ειδικότερα με τη συνεργασία καταξιωμένων επιστημόνων, ειδικών του κλάδου τροφίμων, παραγωγών, MME, σεφ και διαιτολόγων υλοποιούνται δράσεις με στόχο την ενημέρωση, την έμπνευση και την προώθηση των ξεχωριστών ιδιοτήτων και των σημαντικών οφελών στην υγεία και την ποιότητα ζωής της μεσογειακής διατροφής στην αγορά της Αμερικής. Η δράση διοργανώνεται από την εταιρεία Accent Public Relations, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την καταξιωμένη Ελληνίδα σεφ Μαρία Λόη. Την πρωτοβουλία στηρίζει από την πλευρά της πολιτείας η Enterprise Greece, η οποία αναλαμβάνει τη διοργάνωση της ελληνικής αποστολής. «Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών χρειάζεται στοχευμένη προβολή μέσα από δυναμικές δράσεις όπως είναι το MDR Connect, που αναδεικνύει σωστά και στο κατάλληλο κοινό την ποιότητα και τη διαφοροποίηση της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας. Αναγνωρίζοντας πώς οι ΗΠΑ είναι ο 1ος προορισμός εξαγωγών ελληνικών προϊόντων τροφίμων εκτός Ευρώπης και ο 4ος συνολικά, τότε καταλαβαίνουμε πως η αγορά της Αμερικής έχει τεράστια δυναμική για τις ελληνικές εταιρείες μεσογειακής διατροφής. Η διοργάνωση της ελληνικής αποστολής από την Enterprise Greece στην MDR Connect είναι μια δράση που συνάδει απόλυτα με τους στόχους του Εθνικού μας Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας», δήλωσε στην «Κ» η κυρία Μπέτυ Αλεξανδροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Enterprise Greece.

«Το MDR ήταν από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του κλάδου, κυρίως επειδή οι εταιρείες που συμμετείχαν, είχαν εξαιρετικά προϊόντα και δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς. Κατάφεραν έτσι να ανταποκριθούν επιτυχώς στις απαιτήσεις των αγοραστών και να αποκτήσουν φήμη στην πολύ απαιτητική διατροφική αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Μαρία Λόη, ενώ αναφερόμενη στα οφέλη που αποκομίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις επισήμανε τα εξής: «Τα μεγαλύτερα οφέλη για τις ελληνικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους στο MDR αντικατοπτρίζονται στην αύξηση των πωλήσεων, στην τεράστια εμπειρία που αποκτούν με την είσοδό τους σε μια μεγάλη και δύσκολη αγορά, και φυσικά στην τεχνογνωσία που κερδίζουν σε θέματα διεθνοποίησής τους. Οφείλω πάντως να κάνω ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική βοήθεια που παρείχαν η Enterprise Greece αλλά και το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη και ο επικεφαλής, γενικός κ. Κωνσταντίνος Κούτρας».

Μία από τις εταιρείες που συμμετείχε στην περυσινή εκδήλωση και θα δώσει και φέτος το «παρών» είναι η βιομηχανία ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ. Μέχρι σήμερα τα ζυμαρικά της ΗΛΙΟΣ έχουν τοποθετηθεί στη βορειοανατολική πλευρά των ΗΠΑ σε 170 σημεία πώλησης, όπως τα Whole Foods, FreshDirect, Stop & Shop, ShopRite, καθώς και σε μια σειρά από μικρότερα παντοπωλεία και specialty stores. Οι συγκεκριμένες συνεργασίες έχουν αναπτυχθεί ταχύτατα και με βάση τα μέχρι στιγμής μηνύματα που προκύπτουν από τους προμηθευτές στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επεκταθούν και σε επιπλέον σημεία πώλησης.

Συμβόλαιο με τη Whole Foods και τοποθέτηση των προϊόντων της σε 450 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ έκλεισε η Sparta Gourmet, η οποία επίσης συμμετείχε στο περυσινό MDR και θα συμμετάσχει ξανά και φέτος.

Αν και τα προϊόντα της υπεραιωνόβιας βιομηχανίας ΚΥΚΝΟΣ βρίσκονται εδώ και χρόνια στην αμερικανική αγορά, απευθύνονταν έως τώρα κυρίως στις κοινότητες της Ομογένειας. Πλέον η εταιρεία θέλει να επεκταθεί δυναμικά στην αγορά των ΗΠΑ και γι’ αυτό συμμετείχε και πέρυσι στο MDR Connect, ενώ θα έχει παρουσία και φέτος. «Η εταιρεία ΚΥΚΝΟΣ μετράει 107 χρόνια ιστορίας προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας, νόστιμα, φυτικά προϊόντα στους Ελληνες καταναλωτές. Στο πλαίσιο της ηθικής και βιώσιμης ανάπτυξης που στοχεύει η ΚΥΚΝΟΣ, πραγματοποιεί βήματα για διεθνή επέκταση σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Μια σημαντική αλλά και συνάμα ιδιαίτερης δυσκολίας αγορά είναι οι ΗΠΑ. Η εταιρεία διατηρεί μια μικρή παρουσία στην ελληνική κοινότητα. Το επόμενο βήμα είναι η επέκτασή της σε περισσότερα κανάλια διανομής. Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη σεφ Μαρία Λόη και την ομάδα της, που προβάλλει με μεγάλη επιτυχία την ελληνική και μεσογειακή διατροφή στην Αμερική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΥΚΝΟΣ, κ. Αχιλλέας Αγγελόπουλος.

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν φέτος από την Ελλάδα είναι οι ακόλουθες: Ε.Ι. Παπαδόπουλος (τα γνωστά μπισκότα), Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια (Hellenic Fine Oils), Ροδούλα (κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και γλυκισμάτων), Ιωνική Σφολιάτα, Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολυμπος, Τυράς), Παλίρροια (η Νο1 παραγωγός στον κόσμο στα ντολμαδάκια), Ωμέγα (όσπρια), Gea Bakery (προϊόντα άρτου χωρίς γλουτένη υψηλής διατροφικής αξίας), Barilla Hellas, Sparta Gourmet, ΚΥΚΝΟΣ, ΗΛΙΟΣ, Mediterranean Brands, Δωδώνη, Βιολάντα, Αφοί Κομπατσιάρη, Σιούρας (τυποποίηση ελιών, ελαιολάδου και επεξεργασμένων λαχανικών).

Το 2020 οι εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε αξία σε 1,32 δισ. δολ., εκ των οποίων το 33,15% ήταν τρόφιμα και ποτά αξίας 435,03 εκατ. δολ. (στοιχεία της U.S. International Trade Commission). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 το αντίστοιχο μερίδιο ήταν 28%.

Πηγή: moneyreview.gr

LOGIN