Wednesday, 5 November 2014

Συνεδρίαση του ΚΣΔ του ΥΠΑΑΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεδρίαση του ΚΣΔ του ΥΠΑΑΝ

Δείτε το Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, παρέστη σήμερα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας η οποία και ενέκρινε τα σχέδια προεδρικού διατάγματος Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για τις Στρατηγικές Επενδύσεις ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ  & Koilada Hills. Πρόκειται για τις δύο πρώτες στρατηγικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με την έκδοση ΕΣΧΑΣΕ.


Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Με τον Επενδυτικό Νόμο 4146 που ψηφίσαμε πέρυσι στη Βουλή κάναμε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, δημιουργώντας την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλαμε καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ’ ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία.

Λειτουργώντας από κοινού, με τον νέο ενιαίο φορέα εξωστρέφειας «ENTERPRISE GREECE», ο οποίος είναι αρμόδιος για  την προσέλκυση επενδύσεων και την ένταξη στην διαδικασία Fast Track, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα και μια επανάσταση σκέψης για την Δημόσια Διοίκηση.

Δημιουργήθηκε επίσης ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των στρατηγικών επενδύσεων.

Για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος έχουν αναληφθεί σοβαρές θεσμικές πρωτοβουλίες, οι οποίες σήμερα αποδίδουν. Έχουμε πλέον στα χέρια μας χειροπιαστές αποδείξεις και για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας αλλά και για την δυνατότητα των νέων θεσμών να αδειοδοτούν τις μεγάλες επενδύσεις.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ξένους επενδυτές. Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει.  Και έχει όλα τα εχέγγυα για να φιλοξενήσει έργα και επιχειρηματικά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα

Η επόμενη άμεση προτεραιότητα μας είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατάθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους.»


Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Πέτρος Σελέκος δήλωσε:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει έκτακτο χαρακτήρα:  Σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής στη σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με την αγορά επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, σήμερα ολοκληρώνεται, εμπρόθεσμα και με επιτυχία, η σημαντικότερη αδειοδοτική διαδικασία για δύο στρατηγικές  επενδύσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, συνολικού ύψους επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (700.000.000 €).

Από τη μία πλευρά, οι συναρμόδιες κυβερνητικές και διοικητικές μονάδες συνεργάσθηκαν υποδειγματικά στην εφαρμογή του νέου επενδυτικού δικαίου, που καθιερώνει την υπηρεσία μιας στάσης (one stop shop,) και είναι νικήτριες της μάχης με αντίπαλο  τη γραφειοκρατία.   Δημιουργούν δε πρωτόγνωρο και  ελκυστικό διοικητικό προηγούμενο για τις επόμενες στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες  θα προωθηθούν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη πλευρά, οι τουριστικές επενδύσεις που εγκρίνονται σήμερα εντάσσονται στο νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο, αφού απευθύνονται σε τουρίστες με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη, δημιουργούν μεγάλο αριθμό βιώσιμων θέσεων εργασίας και αξιοποιούν το, πρόσφατο και ιδιαιτέρως αυξημένο, τουριστικό ρεύμα προς την πατρίδα μας».- 


Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Στέφανος Ησαΐας δήλωσε:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου οι δύο αυτές στρατηγικές επενδύσεις να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησής τους. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα δημιουργήσουν αθροιστικά περί τις 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ αφορά κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό.

Τα πλάνα των δύο αυτών εταιριών εγκρίθηκαν περιβαλλοντικά και χωροταξικά, τηρώντας τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του νόμου Fast Track. Η διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων – Fast Track, όπως ενισχύθηκε αποδεικνύει στην πράξη ότι ο στόχος προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων και διευκόλυνσης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι εφικτός. Η έκδοση των δύο αυτών πρώτων Προεδρικών Διαταγμάτων θα δώσει την απαραίτητη ώθηση σε μία σειρά στρατηγικών αναπτύξεων που βρίσκονται στον προθάλαμο της διαδικασίας στο ENTERPRISE GREECE.

Προφανώς, θαύματα δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Η βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικότητας απαιτεί διαρκή, συστηματική προσπάθεια. Ωστόσο, το σημερινό βήμα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Κατεβάστε εδώ το Ενημερωτικό Σημείωμα για ΕΣΧΑΣΕ - Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή

LOGIN