Thursday, 17 December 2015

Εκδηλώσεις για Επενδύσεις στον Αραβικό Κόσμο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκδηλώσεις για Επενδύσεις στον Αραβικό Κόσμο

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) διοργανώθηκαν τέσσερις εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση του ελληνικού εξαγωγικού κόσμου για τις προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών στις χώρες του Αραβικού Κόσμου, της Κίνας και της Ν. Κορέας, καθώς και για το πρόγραμμα Διεθνών Εκθέσεων του Οργανισμού για το έτος 2016.

Στις εκδηλώσεις που διήρκησαν από τις 14/12/2015 έως τις 16/12/2015, παρουσιάστηκαν από τους Επικεφαλής των Γραφείων Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών στις χώρες αυτές, οι αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της  Σαουδικής Αραβίας για  τον κλάδο των δομικών υλικών, καθώς και οι αγορές της Κίνας, Νότιας Κορέας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας για τον κλάδο τροφίμων και ποτών. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ανάπτυξης των εξαγωγών στις υπό εξέταση αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γραφείου της Ελλάδος στη Σεούλ κ. Αθανάσιος Καραπέτσας παρουσίασε την αγορά και ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών να δραστηριοποιηθούν στη Νότια Κορέα, η οποία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Ο Γενικός Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γραφείου της Ελλάδος στο Πεκίνο, κ. Εμμανουήλ Στάντζος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά να διεισδύσουν στην αγορά της Κίνας, σημείωσε όμως τις τεράστιες προοπτικές που παρουσιάζει η αγορά αυτή κυρίως λόγω του μεγέθους αλλά και της ολοένα αυξανόμενης κατανάλωσης ποιοτικών προϊόντων.

Ο Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γραφείου της Ελλάδος στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του κατασκευαστικού τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή και κυρίως στα μεγάλα έργα υποδομής που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τα οποία αφορούν το μετρό, οδικούς άξονες αλλά και κατασκευή κατοικιών. Επισήμανε επίσης τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αγορά αυτή κυρίως λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων και προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των εξαγωγών προς τη χώρα αυτή, να την επισκεφθούν και να χτίσουν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους Σαουδάραβες εταίρους. O Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γραφείου της Ελλάδος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ. Μιχάλης Βρεττάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της γεωγραφικής θέσης της περιοχής και η οποία αποτελεί hub όχι μόνο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής. Σημείωσε δε το γεγονός ότι παράλληλα με τα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στον κατασκευαστικό και στον τομέα των δομικών υλικών, η ανάληψη της διοργάνωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2020.

Ο κ. Χρήστος Στάικος, Πρόεδρος του Enterprise Greece, δήλωσε ότι «Το Enterprise Greece, o αρμόδιος δημόσιος φορέας για την εξωστρέφεια και την προώθηση των επενδύσεων και των ελληνικών εξαγωγών, συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια αναβάθμισης των εξαγωγικών τομέων αιχμής της Ελλάδας, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην τόνωση ενός από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας, με στόχο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Προτρέπουμε τους Έλληνες εξαγωγείς να αναπτύξουν συνεργασίες μεταξύ τους ώστε να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος που απαιτούν οι ξένες αγορές και να πετύχουν οικονομίες κλίμακας στην προώθηση των προϊόντων τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες εξαγωγείς δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά εξαγωγείς άλλων χωρών με παρόμοια προϊόντα. Κλείνοντας, ανέφερε ότι  «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το δεκάμηνο του 2015, οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 9,2% περίπου και διαμορφώνονται στα 14,8 δις. ευρώ, διατηρώντας το θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους

Παράλληλα, ο κ. Βελισσάριος Δότσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, παρουσίασε το ρόλο του Enterprise Greece και προέτρεψε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα δράσεων του Οργανισμού για το 2016, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις και σε νέες αγορές, όπως η Κένυα, το Ιράν, η Αίγυπτος και η Νότια Κορέα. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα είναι σε διαρκή διαβούλευση με φορείς και επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Δότσης ανέφερε ότι «συγκεκριμένα για τον αγροτο-διατροφικό τομέα καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια σε συνεργασία με παράγοντες της αγοράς καθώς και εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να προβάλλουμε όλοι μαζί και συντονισμένα τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό κλάδο για την ελληνική οικονομία.» Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να έλθουν σε επικοινωνία με το Enterprise Greece, προκειμένου να προωθήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα, μέσω του Χαρτοφυλακίου Επενδυτικών Έργων, που διατηρεί ο Οργανισμός, και το οποίο περιλαμβάνει ώριμα επενδυτικά έργα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σκοπό τη στοχευμένη προώθησή τους σε δυνητικούς επενδυτές, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή.

Τέλος, ο κύκλος των ενημερωτικών παρουσιάσεων έκλεισε με τη χθεσινή εκδήλωση, κατά την οποία  χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ το παρόν έδωσε η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Το Εκθεσιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2016, συμπεριλαμβάνει τη διοργάνωση των Εθνικών Συμμετοχών σε στοχευμένες Διεθνείς Εκθέσεις, καθώς και επιχειρηματικές αποστολές στους Τομείς των Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων, Οίνων και Ποτών, των Δομικών Υλικών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, καθώς και των Καταναλωτικών Προϊόντων.

Το υλικό των εκδηλώσεων μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

LOGIN