Άρθρο Γ. Φιλιόπουλου στο CGTN

Στην τρέχουσα δυναμική των ε/κ σχέσεων στην μετά την πανδημία εποχή, καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε νέα περίοδο οικονομικής ανάκαμψης με βαθιές αλλαγές και νεοφανή χαρακτηριστικά, εστιάζει αρθρογραφία γνώμης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece, κ. Γιώργου Φιλιόπουλου, σε διαδικτυακά ΜΜΕ του αγγλόφωνου δορυφορικού δικτύου Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης CGTN (China Global Television Network /CCTV).


Το άρθρο ανατρέχει στο πως η κρίση πανδημίας αλλά και προηγηθείσες κρίσεις, όπως η χρηματοπιστωτική του 2008, άλλαξαν τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα σε πλανητικό επίπεδο με μείωση της ρευστότητας, περιορισμούς των μετακινήσεων. Οι αλλαγές αυτές επισυνέβησαν στο ευρύτερο πλαίσιο και άλλων βαθέων αλλαγών όπως η άνοδος των νέων βιομηχανιών, η διεύρυνση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, η εξάπλωση των ψηφιακών τεχνολογιών και η εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης.

Αιτούμενα πλέον είναι η προτεραιοποίηση του ατόμου, της ανθρώπινης ευεξίας και υγείας αλλά και η αξιοποίηση των διδαγμάτων της πανδημίας με την άνευ προηγουμένου χρήση των νέων ψηφιακών μέσων, και την δημιουργία ενός παγκοσμίου περιβάλλοντος φιλικού και ανοιχτού στο διεθνές εμπόριο.

Αναφερόμενο στα κοινά σημεία που συνέχουν Ελλάδα και Κίνα και στις ε/κ σχέσεις το άρθρο υπογραμμίζει την επιτυχή ανταπόκριση και των δύο χωρών έναντι της κρίσης της πανδημίας, και την διασύνδεσή τους μέσω της κυριαρχίας της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και της Ελλάδας στο τομέα της ναυτιλίας.

Ειδικότερα η Ελλάδα αναδιάρθρωσε και μεταρρύθμισε σε πρωτοφανή έκταση την οικονομία της την τελευταία δεκαετία, κατέγραψε ρεκόρ προσέλκυσης επενδύσεων και διεύρυνε το εξαγωγικό της εμπόριο με αιχμή τα αγροτο-διατροφικά προϊόντα και την αίγλη τους, χάρη στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τα οφέλη τους για τη υγεία. Πριν την έλευση του κορωνοϊού η ελληνική οικονομία κινείτο σε αναπτυξιακή τροχιά. Τα δεδομένα του Α’ τριμήνου τρέχοντος έτους αποτυπώνουν και πάλι την αναπτυξιακή τάση (αύξηση ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,4% σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2020) φέρνοντας την Ελλάδα σε μια από τις υψηλότερες θέσεις οικονομικής μεγέθυνσης στην ΕΕ.

Στον επενδυτικό τομέα καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ανάπτυξη ακινήτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η τεχνολογία, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι υποδομές, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται διαρκώς. Η Ελλάδα προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια από κορυφαίες πολυεθνικές όπως η Pfizer, Microsoft, Cisco και η Volkswagen. Κατά το έτος 2020 η Ελλάδα προσέλκυσε ΑΞΕ συνολικού ύψους 3,13 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια από τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας 20ετίας. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να διοχετεύσει 57 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα πράσινης ενέργειας, ψηφιοποίησης, δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Η θαλάσσια συνεργασία και ο τομέας της ναυπηγο-κατασκευής κατέχει κεντρική θέση στις ε/κ σχέσεις καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές είναι κορυφαίοι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων (από το 2010, περίπου οι μισές από τις παραγγελίες νέων ελληνόκτητων πλοίων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται στην Κίνα και κατά μ.ο. τα κινέζικα ναυπηγεία παραδίδουν κάθε εβδομάδα δύο νέα πλοία σε Έλληνες εφοπλιστές).

Ταυτόχρονα, η κινεζική επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ έφερε τον κορυφαίο ελληνικό λιμένα στην πρώτη θέση της Μεσογείου και στην 5η θέση κατάταξης στην Ευρώπη, ενώ η Cosco προχωρά τώρα, με ένα επιπλέον επενδυτικό σχέδιο 600 εκατομμυρίων Ευρώ, στην αναβάθμιση λοιπών τμημάτων του ΟΛΠ συμπεριλαμβανομένων υποδομών κρουαζιέρας, αποθηκών και χώρων εστίασης. Αξιοποιώντας την ναυτική παράδοση της Ελλάδας και την στρατηγική της θέση, η COSCO επενδύει επίσης σε νέα έργα logistics και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων, και σύμφωνα με το γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν την επόμενη δεκαετία σε οδικές, σιδηροδρομικές, λιμενικές και αερολιμενικές υποδομές, εξελίξεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα κορυφαίο κόμβο μεταφορών και εφοδιαστικής στη ΝΑ Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, άλλες κινεζικές εταιρείες και πολλοί μεμονωμένοι Κινέζοι επενδυτές – διαβλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: την επένδυση της κινεζικής State Grid στον ΑΔΜΗΕ, επενδύσεις σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας από κινεζικές εταιρείες όπως από τον όμιλο Shenhua, επενδύσεις από κατασκευαστές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE. Χαρακτηριστική των ολοένα στενότερων οικονομικών δεσμών είναι και η κατάταξη Κινέζων επενδυτών στις κορυφαίες θέσεις του ελληνικού προγράμματος Golden Visa.
Ελλάδα και Κίνα παραμένουν προσδεδεμένες στις αξίες της ανοικτής αγοράς, ελευθέρου εμπορίου, επενδυτικής συνεργασίας και προώθησης της καινοτομίας. Θεμελιακό ωστόσο στοιχείο των ε/.κ σχέσεων είναι η πλούσια ιστορία και πολιτισμός που μοιράζονται οι δύο χώρες και λαοί, έχοντας διδαχθεί από κοινού την αξία και σημασία της προσαρμογής στις νέες περιστάσεις, σύμφωνα με την πάντα επίκαιρη Ηρακλείτια ρήση «τα πάντα ρει».

Πηγή: CGTN

LOGIN