Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρου της Enterprise Greece, Βασιλικής (Βίκυς) Λοΐζου, στην ΕΡΤ για το Ένθετο Οικονομία

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Βίκυς Λοΐζου, στην ΕΡΤ για το Ένθετο Οικονομία (Αθήνα, 07.06.2023).

Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ για το Ένθετο Οικονομία.

Ερωτηθείσα για τη σημαντική αύξηση των Επενδύσεων κατά την τελευταία διετία, η Γενική Γραμματέας ανέφερε ότι το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει και ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) για το 2022, ξεπέρασαν τα 7,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ τριακονταετίας. Στην ουσία πρόκειται για ένα ρεκόρ για 2η συνεχή χρονιά αφού τo 2021 οι ΞΑΕ είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρω.


Η κα. Λοΐζου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Google, Blackstone Real Estate Partners, Goldman Sachs Asset Management, JP Morgan Chase, Imerys και Sitel επέλεξαν την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν μεγάλες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που συνέβαλλαν στην ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματέας εστίασε στην πολιτική σταθερότητα, την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική, την μείωση φορολογίας, το ανταγωνιστικό πλαίσιο στο πεδίο των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και τη θεσμοθέτηση γενναιόδωρων επενδυτικών κινήτρων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων και κλάδων της οικονομίας. Η κα. Λοΐζου επεσήμανε ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος χάρη στις σημαντικές υποδομές που έχει αναπτύξει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τα διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Όπως η μοναδική γεωπολιτική της θέση, η διεθνής αναγνωρισιμότητα σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, ποιοτικών τροφίμων και ασφαλούς διαβίωσης. η εξαιρετική μορφολογία του εδάφους και το ήπιο κλίμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας, αναφέρθηκε στους τομείς της οικονομίας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία φιλοξενίας, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι επιστήμες υγείας με έμφαση στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιοτεχνολογία. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει παραδοσιακά η αγροδιατροφή, η ενέργεια με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, τη στιγμή που αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται στους τομείς των οπτικοακουστικών παραγωγών, και στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

LOGIN