13-09-2022 Άρθρο του Προέδρου της Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή, στην επετειακή έκδοση της Ναυτεμπορικής για την 86η ΔΕΘ

Προ των πυλών της θετικής αξιολόγησης και της ανόδου στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα», βρίσκεται πλέον η Ελλάδα. Γεγονός που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα συμβάλλει στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας.


Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθερότητα και το μοντέλο των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της. Ως επιστέγασμα αυτής της επιτυχούς οικονομικής διαχείρισης, η χώρα μας πέτυχε, το τελευταίο διάστημα, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων, τη συγκέντρωση μεγάλων ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μια ακόμη ευμενής είδηση, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική εικόνα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό, ήρθε από την ανακοίνωση της Eurostat, πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε αύξηση των αεροπορικών πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Οι επόμενοι μήνες πάντως, θεωρούνται αποφασιστικοί για την πορεία της χώρας μας, η οποία, κόντρα στις προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση, επιδεικνύει σημάδια ανάπτυξης και εντυπωσιακής εξωστρέφειας, με τις επιδόσεις βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας να είναι άκρως ικανοποιητικές. Η ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη ανοδική πορεία σε δύο νευραλγικούς τομείς, όπως είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, καθώς και τα επίπεδα ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, αποτελούν προπομπό θετικών μελλοντικών εξελίξεων.
Η επίτευξη του σημαντικού στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, είναι αναμενόμενο πως θα ωφελήσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της χώρας, καθώς θα δώσει πλέον ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ανερχόμενο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Επενδύσεις
Tα στοιχεία από την περσινή χρονιά, μας επιδεικνύουν πως στον τομέα των επενδύσεων, η συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια που συντελείται από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς, τα τελευταία χρόνια, αποδίδει καρπούς.
Στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), η χώρα μας πέτυχε το 2021, εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 72,3%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021, ξεπέρασαν τον αριθμό ρεκόρ των 4,8 δις. ευρώ (4.846 εκατ. ευρώ), έναντι 2,8 δις. (2.813 εκατ. ευρώ). Η ανοδική πορεία μάλιστα συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου σύμφωνα πάντα με την Τράπεζας της Ελλάδος, οι ΑΞΕ ανήλθαν σε 4.335,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 2.701,3 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 60,5%.
Τα νούμερα αυτά, επιβεβαιώνουν και το σημαντικό έργο που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις, με σκοπό την προώθηση της Ελλάδας και την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε σειρά παραγωγικών κλάδων. Μόνο για το 2022, η Enterprise Greece, διοργάνωσε 16 δράσεις εξωστρέφειας σε 10 χώρες, που είχαν ως στόχο την παρουσίαση της χώρας (investment proposition) και την ενημέρωση των επενδυτών για τα νέα οικονομικά δεδομένα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα μας.

Εξαγωγές
Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία στον τομέα των εξαγωγών, η συνολική αξία των οποίων για το 2021 ανήλθε στο ποσό των 39.894,6 εκατ. ευρώ, έναντι 30.800,2 εκατ. ευρώ κατά το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 29,5%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ο κύριος αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών σε ποσοστό 53,7%, καταδεικνύοντας το πόσο σημαντικός εταίρος, αποτελεί για τη χώρα μας. Εξίσου ανοδική η πορεία και για το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου η συνολική αξία των εξαγωγών ανέρχεται στο ποσό των 26.017,5 εκατ. ευρώ, έναντι 18.614,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 39,8%.
Η Enterprise Greece, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την τοποθέτησή τους σε υφιστάμενες και νέες ξένες αγορές. Σε συνεργασία με όλους τους εγχώριους θεσμικούς φορείς προώθησης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σχεδιάζουμε από κοινού ένα ακόμη πιο φιλόδοξο και ιδιαίτερα δυναμικό πλάνο δράσεων ώστε να συνδράμουμε την προσπάθεια των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων να διεθνοποιηθούν, να προσεγγίσουν περισσότερους καταναλωτές και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν περισσότερη αξία .
Δε θα πρέπει τέλος, να παραλείψουμε το ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός και οι τουριστικές εισπράξεις, στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη - δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2.416,1 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και 4.191,9 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. Άνοδο παρουσίασαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς αυξήθηκαν κατά 224,5% τον Ιούνιο του 2022 και κατά 329,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

ΑΡΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ

13-09-2022 Άρθρο του Προέδρου της EG, Γιάννη Σμυρλή, στην επετειακή έκδοση της Ναυτεμπορικής για την 86η ΔΕΘ.jpeg 13-09-2022 Άρθρο του Προέδρου της EG, Γιάννη Σμυρλή, στην επετειακή έκδοση της Ναυτεμπορικής για την 86η ΔΕΘ (2).jpeg

LOGIN