Συνέντευξη Ι. Σμυρλή στα Παραπολιτικά

Συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, στα Παραπολιτικά FM 90,1 και στο δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο.


Σχετικά με την Οικονομική Διπλωματία

Ο κος Σμυρλής ανέφερε ότι η οικονομική διπλωματία είναι ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίον κάνουν εξωτερική πολιτική όλες οι μεγάλες δυτικές χώρες και όλες οι μεγάλες δυνάμεις που υπάρχουν στον πλανήτη. Ανέφερε, ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή της διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, είχε θέσει ως στόχο, τη ριζική αναμόρφωση της οικονομικής διπλωματίας με τέτοιο τρόπο, ώστε όλες οι απαραίτητες δομές να βρίσκονται υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης πρόσθεσε, ότι πλέον με τον νέο οργανισμό του ΥΠ.ΕΞ μπορούμε να πούμε ότι μπήκαν οι βάσεις ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε σύγχρονη οικονομική διπλωματία.

Σχετικά με την EXPO DUBAI 2020

Ο κος Σμυρλής επεσήμανε ότι προετοιμαζόμαστε για την EXPO DUBAI 2020 που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, η οποία διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στην διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται το προφίλ της χώρας, και τόνισε ότι στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη νέα Ελλάδα.

Σχετικά με την Enterprise Greece και το ρόλο της

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η Enterprise Greece, ο κρατικός οργανισμός προώθησης των ελληνικών εξαγωγών και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων προς τη χώρα μας, λειτουργεί πλέον ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας. Τόνισε ότι ο οργανισμός αποτελεί το ευέλικτο εργαλείο με το οποίο ο οποιοσδήποτε επενδυτής από όπου θέλει στον κόσμο, μέσω του δικτύου των Πρεσβειών μας και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τα οποία είναι συνδεδεμένα αυτή τη στιγμή με την Enterprise Greece, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με το ελληνικό κράτος. Αυτό σημαίνει, ανέλυσε ο κος Σμυρλής ότι όταν κάποιος θέλει για παράδειγμα να κάνει μια μικρή τουριστική επένδυση, όταν θα φθάσει στη χώρα, μέσα από αυτή τη δομή που έχουμε δημιουργήσει, θα πάει απ΄ευθείας στο Υπουργείο Τουρισμού με κλεισμένο ραντεβού για να δει το project του. Τόνισε ότι η Ελλάδα απέκτησε ένα πρόσωπο προς τα έξω και οι επενδυτές και είναι πολύ πιο εύκολο και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό που γίνεται και μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να υπάρχει ροή επενδυτών, οι οποίοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και αισθάνονται ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι ήδη πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές be to be συναντήσεις, ώστε να μπορούν να σταθούν ζωντανές μέσα στη δύσκολη περίοδο της COVID-19, ενώ τώρα που ξεκινάει μια πιο κανονική φάση, θα αρχίσουν πάλι οι εκθέσεις, τα ταξίδια, οι επιχειρηματικές αποστολές και ότι διοργανώνεται ήδη η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλα τα δια ζώσης εργαλεία που υπάρχουν. Τέλος, ο κος Σμυρλής έδωσε έμφαση στις εξαγωγές για τις περιφέρειες, τη συνεργασία με τους φορείς, ώστε σε κάθε περιφέρεια να ξέρουμε όπως ανέφερε τους εξαγωγείς μας καθώς και στη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Εξαγωγέων, προκειμένου να είναι πολύ πιο αποδοτικές οι εξαγωγές μας».

Σχετικά με τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το project Αστυπάλαια

Ο κος Σμυρλής ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με την Enterprise Greece είχε κάνει 1,6 δις στρατηγικές επενδύσεις και το 2020 η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Enterprise Greece, μέσα σε έναν χρόνο, έχει κάνει 2,8 δις στρατηγικές επενδύσεις. Και ο σκοπός πρόσθεσε, φέτος είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ακόμα και να διπλασιαστούν. Τόνισε δε, ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται να έρθουν και να μιλήσουν μαζί μας: Βρίσκουν πρόσωπο, βρίσκουν ανταπόκριση. Και αυτό γίνεται σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Σε ότι αφορά την Αστυπάλαια ο κος Γενικός Γραμματέας είπε ότι η Ελλάδα γίνεται πρότυπο και συγκεκριμένα η Αστυπάλαια θα μετατραπεί στο πρώτο ολοκληρωμένο πράσινο και έξυπνο νησί σε όλη την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε την πρώτη φάση του προγράμματος. Και στη συνέχεια, ο κος Σμυρλής ανέλυσε τους 4 πυλώνες του προγράμματος με πρώτο την ηλεκτροκίνηση για όλους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες και τα κρατικά οχήματα, το δεύτερο πυλώνα για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού σε πράσινη ενέργεια με ένα μικρό φωτοβολταϊκό, μια ανεμογεννήτρια και μια μπαταρία, τον τρίτο για τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς δηλαδή ηλεκτρικά βανάκια αντί για μεγάλα λεωφορεία που καίνε πετρέλαιο. Και τέλος ο κος Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων παρουσίασε τον τέταρτο και πιο εντυπωσιακό πυλώνα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το 2026, όταν ολοκληρωθεί και το 5G,για την αυτόνομη οδήγηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στο πλαίσιο του οποίου οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας, μέσω μιας εφαρμογής θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με βανάκι χωρίς οδηγό, από την μία στην επόμενη στάση που θέλουν να πάνε.

LOGIN