Συνέντευξη Ι. Σμυρλή στον ΣΚΑΙ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Έλληνες επιχειρηματίες προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο για τα αγαθά που παράγονται σε αυτό εδώ τον τόπο, μια διέξοδο που τους βοηθάει πάρα πολύ η Enterprise Greece, ώστε μέσω της eBay που δραστηριοποιείται σε 180 χώρες να καταφέρουν να βρουν αγορές, να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα και τα αγαθά τους. Σήμερα είναι μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Σμυρλής.


Κύριε Σμυρλή σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε μαζί μας.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλησπέρα κ. Υποφάντη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες παραγωγούς να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Ποια είναι η συνεργασία που έχετε κάνει με την eBay;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η συνεργασία με την eBay αποτελεί απόρροια της εύρυθμης λειτουργίας της νέας δομής που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών συντονίζω την όλη προσπάθεια. Η νέα δομή που έχει δημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένων της Enterprise Greece, του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.), των διμερών και πολυμερών σχέσεων, καθώς επίσης και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια ευέλικτη δομή που μπορεί να βοηθήσει τους εξαγωγείς να φθάσουν σε όποια χώρα θέλουν, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αντίστοιχα και οι επενδυτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα, πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει μια συνεργασία με την eBay κατά την οποία αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, απαραίτητα εν μέσω πανδημίας, έχουμε φθάσει στο σημείο να εκπαιδεύουμε Έλληνες εξαγωγείς, ώστε να μπορούν να μπουν σε αυτή την πλατφόρμα και να έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα δεν είναι να κάνει κάποιος μια συμφωνία και να ανοίξει απλώς μία πόρτα. Το θέμα είναι να δημιουργεί κανείς τις συνθήκες εκείνες, ώστε να είναι επιτυχημένη η συμφωνία για τους Έλληνες εξαγωγείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Για πείτε μας, για πόσες χώρες μιλάμε και ποια προϊόντα, πόσοι εξαγωγείς έχουν έρθει και έχουν ενδιαφερθεί.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Έχουν έρθει πολλοί εξαγωγείς. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι που μπορέσαμε να επιλέξουμε αυτούς που ήταν έτοιμοι, ώστε να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του αμερικανικού αυτού κολοσσού. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει μια Ακαδημία για τους εξαγωγείς (e-exports Academy), στην οποία εκπαιδεύονται συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες έχουν το προϊόν, που μπορεί να πουληθεί από την eBay σε όλες αυτές τις χώρες, σε όλον τον πλανήτη. Ούτως ώστε τους επόμενους μήνες να είναι έτοιμοι, σε ένα εθνικό ηλεκτρονικό περίπτερο (Greek Corner) που έχουμε δεσμεύσει στην πλατφόρμα της eBay, με ειδική στήριξη από τη χώρα, να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Και τελικά να φθάσουμε να δημιουργήσουμε μια ολόκληρη στρατιά από τέτοιες επιχειρήσεις. Αυτό που θα έχουμε καταφέρει είναι να ανοίξουμε τις πόρτες σε χώρες, όπου δεν χρειάστηκε καν να φθάσουν εκεί οι Έλληνες εξαγωγείς. Μέσω δηλαδή, της πλατφόρμας , από τη χώρα, μας να μπορούν να εξάγουν σε όλες τις άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο. Στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε είναι κλειστή η οικονομία και ψάχνουμε διεξόδους.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ακριβώς, λοιπόν, η συνεργασία με την eBay αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία. Αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο σε αυτή. Η συνεργασία με την eBay αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της ίδιας της εταιρίας, ώστε να προωθούνται οι Έλληνες εξαγωγείς. Αντιπροσωπεύει μια πρώτη συνεργασία σε μια σειρά συνεργασιών. Βρισκόμαστε, ήδη, σε συνομιλίες και με την Amazon και με τη Google. Διοργανώνουμε, επίσης, με τις Πρεσβείες, Β2Β συναντήσεις, ώστε να ανοίξουμε αγορές. Γιατί ξέρετε, το ζητούμενο τελικά είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τους εξαγωγείς μας, να καταγράψουμε ακριβώς ποιοι είναι, να δημιουργήσουμε το Εθνικό Μητρώο Εξαγωγέων, να τους εκπαιδεύουμε και τελικά να διευρύνουμε τον αριθμό των Ελλήνων εξαγωγέων, αλλά και τον αριθμό των χωρών, στις οποίες απευθυνόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει. Κ. Σμυρλή. Πού μπορεί να σας βρει κάποιος που επιθυμεί να προωθήσει τα προϊόντα του στο εξωτερικό;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Στην ιστοσελίδα της Enterprise Greece και βέβαια, αν μιλάμε για τους Έλληνες εξαγωγείς, έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε ότι μπορούν να καλούν και στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ανά τον κόσμο, ώστε να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για τις αγορές που τους ενδιαφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοστίζει κάτι για τον Έλληνα επιχειρηματία αυτό;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Δεν κοστίζει τίποτα. Παρέχεται δωρεάν όλο αυτό το συμβουλευτικό εργαλείο. Επίσης, μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για τα υπόλοιπα εργαλεία που διαθέτουμε, όπως είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις, την οποία και επιδοτεί το ελληνικό κράτος με εθνικά περίπτερα. Επίσης, έχουμε και τις επιχειρηματικές αποστολές, οι οποίες διοργανώνονται, όχι μόνο σε επίπεδο Πρωθυπουργού, γιατί ξέρετε κ. Υποφάντη, όλοι γνωρίζουν τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει ο Πρωθυπουργός, αλλά πέρα από αυτές πραγματοποιούνται και σε άλλα επίπεδα, όπως είναι οι κλαδικές επιχειρηματικές αποστολές, για την ενίσχυση του Έλληνα επιχειρηματία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Σμυρλή, κρατάμε την Enterprise Greece για όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους και να εκπαιδευτούν από την Ακαδημία Εξαγωγών που έχετε δημιουργήσει με την eBay και να προχωρήσουν σε επιθετικές πωλήσεις των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Υπάρχει ζήτηση; Υπάρχει ενδιαφέρον;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον. Να μην ξεχνάτε ότι οι εθνικές εξαγωγές εν μέσω πανδημίας άντεξαν και έκλεισαν το 2020 με αύξηση της τάξεως του 1%, εάν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, γεγονός που καταδεικνύει ότι διαθέτουμε την ποιότητα και την πρώτη ύλη που χρειάζεται και με τη σωστή οργάνωση μπορούμε να κερδίσουμε ακόμα πιο πολλές αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Να είστε καλά.

Πηγή: skaitv.gr

LOGIN