Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου της Enterprise Greece, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο webTV του capital.gr

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, παραχώρησε συνέντευξη στο webTV του ενημερωτικού ιστότοπου capital.gr και το δημοσιογράφο Στέλιο Κράλογλου.

Ερωτηθείς για την Εργαλειοθήκη της Εξωστρέφειας, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το 2019 δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών μια νέα, σύγχρονη και ευέλικτη δομή της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας, στην οποία εκτός από τους Διπλωματικούς Υπαλλήλους Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων που υπηρετούν σε όλο τον κόσμο, εντάχθηκαν και η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (πρώην ΟΑΕΠ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατ’ εντολή, του Πρωθυπουργού επετεύχθη ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που αποτελεί και το πρώτο μέρος της εργαλειοθήκης της εξωστρέφειας, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι επενδυτές και τα μεγάλα funds να γνωρίζουν πια ότι απευθύνονται σε ένα σύγχρονο κράτος. Το δεύτερο μέρος συνίσταται στα χρηματοδοτικά εργαλεία με το Ταμείο Ανάκαμψης, το πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Αναπτυξιακό Νόμο και το ΕΣΠΑ, τα οποία και παρουσιάζονται στους επενδυτές και ανάλογα με την επένδυση αποφασίζεται σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενταχθούν. Και τέλος, οι Fast Track διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται πολύ υψηλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσής τους.

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι «Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι μία στρατηγική επένδυση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12-14 μήνες, τη στιγμή που άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται 18-20 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα. Αυτό ακριβώς αποτελεί και το νέο brand της χώρας, το οποίο οφείλουμε να μεταφέρουμε στους επενδυτές». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευέλικτη, φιλική προς τους επενδυτές και έτοιμη να δημιουργήσει συνθήκες περιφερειακού hub στην περιοχή, το οποίο δεν βρίσκεται μόνο στην Αθήνα αλλά και στις περιφέρειες.

Στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, με τον τομέα της τεχνολογίας και των παραγωγών ταινιών, στην Αλεξανδρούπολη, με τον τομέα της ενέργειας, τα νησιά μας με τον τουρισμό, καθώς και η Αττική με τα data centers».
Όσον αφορά τη φορολογία της χώρας, ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι βαίνει συνεχώς μειούμενη, αναφέροντας ότι το μήνυμα μας ως προς τους μεγάλους επενδυτές, είναι ότι μέσω των επενδύσεων έρχεται η ανάπτυξη. Οι επενδύσεις θέλουν σταθερά και σωστά φορολογικά κίνητρα και μέσω των επενδύσεων δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ανάπτυξη για όλη την κοινωνία. Αυτή άλλωστε είναι η λογική της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, η οποία συνεχίζεται και δίνει ασφάλεια στους επενδυτές.

Για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και τα άλματα που έχουν σημειωθεί, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι δύο είναι το νούμερα που πρέπει να συγκρατήσουμε: οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που σχεδιάζονται να γίνουν. «Το 2021 είχαμε 5 δισ. ευρώ ΑΞΕ που υλοποιούνται. Αυτό είναι ρεκόρ εικοσαετίας και μάλιστα αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω του 3% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος μας είναι για το πέρας της κυβερνητικής θητείας, το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 4%» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επενδύσεις, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι δεν αφορούν μόνο το real estate και τον τουρισμό, αλλά και την τεχνολογία-καινοτομία, τις εμβληματικές επενδύσεις που στην ουσία αλλάζουν τα δεδομένα, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα με νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη που φτάνει μέχρι τον πολίτη. Παρέθεσε το παράδειγμα της Αστυπάλαιας, που απετέλεσε το πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί με την επένδυση της Volkswagen, την οποία και χρειάστηκε να εξηγήσουν τα οφέλη της στην τοπική κοινωνία επί έξι μήνες. Πλέον, οι κάτοικοι είναι πολύ θετικοί και επανέρχονται για βοήθεια ως προς την ανάπτυξη των υποδομών τους προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού που συμπεριλαμβάνει τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν το πρώτο έξυπνο, πράσινο νησί.

Πρόσθεσε ότι οι στρατηγικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, μέχρι δηλαδή το τέλος του 2021. «Αυτό το νούμερο είναι μεγάλο, αν αναλογιστείτε ότι από το 2015 έως το 2019, οι στρατηγικές επενδύσεις ήταν 1,3 δισ. ευρώ, οπότε εμείς έχουμε οκταπλασιάσει σε λιγότερο χρόνο τις στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και έχουμε και ένα σταθερό pipe line μέσα στην Enterprise Greece με σταθερά πάνω από 20 στρατηγικά σχέδια κατατεθειμένα, που αυτό είναι και πιο σημαντικό, διότι δείχνει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο, παρά την ακρίβεια, παρά τον κορωνοϊό, η ροή δεν σταματά. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι που κρατάμε και πάνω σε αυτό χτίζουμε, ώστε οι δείκτες να βελτιώνονται διαρκώς», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.
Στις εξαγωγές κάναμε ρεκόρ με 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Να θυμίσουμε ότι αυτά τα νούμερα είναι με κορωνοϊό και με όλες αυτές τις δυσκολίες. Δεν είναι υπό κανονικές συνθήκες.

Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, ο κος Σμυρλής επισήμανε ότι το καλοκαίρι, υπογράφηκαν με τους Σαουδάραβες 16 ιδιωτικές συμφωνίες με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. «Αυτό είναι παράσημο για την οικονομική διπλωματία και την ελληνική εξωστρέφεια: να υπογράφουν συμφωνίες οι επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας», είπε και πρόσθεσε ότι «7 και 8 Νοεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του ελληνοσαουδαραβικού Business Council».

Ειδική αναφορά έγινε από τον Γενικό Γραμματέα στον East to Med Corridor, τον αγωγό διακίνησης δεδομένων που συνδέει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Ο κος Σμυρλής, διευκρίνισε ότι ο αγωγός αυτός ξεκινά από τη Σιγκαπούρη φτάνει Σαουδική Αραβία και μέσω Ελλάδας μπαίνει στην Ευρώπη για να καταλήξει στη Μασσαλία. Με αυτόν τον αγωγό θα συνδεθούν και οι υπόλοιπες χώρες από τις οποίες διέρχεται. Αυτό ήταν η πρόταση του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2021 προς τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Καταφέραμε να ξεκινήσει το δικό τους hub και το πρώτο καλώδιο που θα γίνει θα είναι αυτό που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η κατασκευή. Είναι ό,τι γρηγορότερο έγινε ποτέ- και για τα ελληνικά δεδομένα- και αυτό δημιουργεί το οικοσύστημα ώστε να γίνουν επενδύσεις στο κομμάτι των data centers, διότι τα data που έρχονται στη χώρα πρέπει να αποθηκεύονται σε data centers. Είχαμε τη Microsoft που προχωράει η στρατηγική της επένδυση με το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε data centers στην Ελλάδα. Ένα data center δεν είναι πλέον δεν είναι αρκετό. Έχει δημιουργηθεί ένα pipe line με καινούριους επενδυτές, με άλλους μεγάλες παίκτες που έρχονται να κάνουν την Ελλάδα περιφερειακό hub, γιατί βλέπουν ότι αυτό δίνει αξία και για την οικονομία στο μέλλον, γιατί τα data είναι πολύ σημαντικά για όλους τους κλάδους όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και για τη ζωή μας.

Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά φέτος, η μια από τις δύο χώρες που επέλεξε να επισκεφτεί η ιαπωνική επιχειρηματική κοινότητα, εκπροσωπούμενη από έναν ομόλογο φορέα του ελληνικού ΣΕΒ, τον KEIDANREN. Και αυτή η επιλογή είναι μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να αλλάξει το momentum για τη χώρα και το brand της χώρας να θεωρείται πλέον αξιόπιστο. Δείχνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε μια δύσκολη και απαιτητική αγορά, όπως αυτή της Ιαπωνίας. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον ΣΕΒ και με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία προοπτικών για επενδύσεις στη χώρα.

Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας, διευκρίνισε ότι σκοπός της οικονομικής διπλωματίας που έχει ενταχθεί ως νέα δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι να τα κάνει όλα το κράτος, αλλά να δημιουργεί συνθήκες ώστε οι επιχειρηματίες να έρχονται σε επαφή, να συνδέονται οι επιχειρήσεις και να γίνονται συμφωνίες. «Μας ενδιαφέρει να έρχονται σε επαφή οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις ξένες επιχειρήσεις. Αυτό λειτουργεί με τη συνδρομή των φορέων, όπως ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ. Εμείς ερχόμαστε να βοηθήσουμε. Στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις φέρνουν κέρδος, φέρνουν θέσεις εργασίες και υψηλές αμοιβές. Τα χρήματα αυτά έρχονται στην Ελλάδα, μένουν στην Ελλάδα και δημιουργούμε ανάπτυξη για όλη την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να παρακολουθείσετε ολόκληρη τη συνέντευξη   

LOGIN