Συνέντευξη Γ. Φιλιόπουλου στο BN Magazine

Γεώργιος Φιλιόπουλος, Enterprise Greece: Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη
Tον τρόπο με τον οποίο η Enterprise Greece παρέμεινε προσηλωμένη στο στόχο της, παρά την κρίση της πανδημίας, εξηγεί στο Business News Magazine o Διευθύνων Σύμβουλος της, Γεώργιος Φιλιόπουλος, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη και κάνει αποφασιστικά βήματα για τη μετάβασή της στη νέα εποχή της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

Έχει δημιουργήσει η πανδημία νέα δεδομένα όσον αφορά τις προσπάθειες της Enterprise Greece; Πως αντιμετωπίζετε την πρόκληση της μη διοργάνωσης εκθέσεων με φυσική παρουσία, τους περιορισμούς στην μετακίνηση αλλά και την ύφεση που αναμφίβολα καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο;

Βιώσαμε όλοι τις τρομακτικές ανατροπές που έφερε στη ζωή μας η έξαρση της πανδημίας. Η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα, είναι αλήθεια πως έγινε, σε πολλές περιπτώσεις, με απρόσμενο και απότομο τρόπο.
Αυτή ωστόσο η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, συνέπεσε με την περίοδο κατά την οποία είχε ήδη προγραμματιστεί και σχεδιαστεί η επιχειρησιακή μετεξέλιξη της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, επιλέχθηκαν τα πλέον σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ και προώθησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, τη στήριξη των επιχειρήσεων, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επίσης εγκαινιάσαμε ειδικά διαδικτυακά σεμινάρια για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εξαγωγικών επιχειρήσεων, με θεματικές όπως το διαδικτυακό μάρκετινγκ, το ηλεκτρονικό εμπόριο, στρατηγικές ανάλυσης και εισόδου σε ξένες αγορές στην ψηφιακή εποχή του COVID-19. Προσαρμόσαμε τη δραστηριότητά μας στις εκθέσεις και στο ψηφιακό περιβάλλον και μπορώ με βεβαιότητα πλέον να πω ότι καταφέραμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των ελληνικών εξαγωγικών εταιριών σε αξιόπιστους και ανταγωνιστικούς εταίρους και φυσικά να λειτουργούμε κι εμείς στο επίπεδο αξιοπιστίας και ευελιξίας, αντίστοιχων εταιριών του εξωτερικού.

Ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή της Eλλάδας ως επενδυτικού προορισμού; Έχει βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα και ποιες προσπάθειες καταβάλλει η Enterprise Greece προς αυτή την κατεύθυνση;

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική ως προς των προσέλκυση επενδύσεων, έχοντας καταφέρει κάτι που λίγες χώρες έχουν πετύχει την περίοδο της πανδημίας. Να κλείνει σημαντικές συμφωνίες και να επενδύει στην τεχνογνωσία και την ενίσχυση του αξιόλογου, ανθρώπινου, δυναμικού της. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί από πολυεθνικούς κολοσσούς όπως, μεταξύ άλλων, η Pfizer, η Microsoft, η Cisco και η VW.
Η Enterprise Greece έχει επίσης στόχο να αποτελέσει one stop shop για υποψήφιους επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό:
Προωθεί την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε διεθνές επίπεδο μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων στο επενδυτικό κοινό.
Συνεργάζεται με τους κατάλληλους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς με στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Πληροφορεί τους επενδυτές για το ισχύον θεσμικό, νομικό, φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο.
Υποδέχεται, αξιολογεί και υποστηρίζει τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Fast Track).
Υποστηρίζει τους επενδυτές στην εξεύρεση χρηματοδότησης.
Συνδράμει τους επενδυτές με την Υπηρεσία του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω, τη σημασία της υπηρεσίας χαρτοφυλακίου (matchmaking), του επιχειρηματικού «προξενειού» δηλαδή, που προσφέρουμε σε επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς και σε εταιρίες-ιδιώτες, οι οποίοι αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές-συνεργάτες για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η Enterprise Greece, συλλέγει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων και επενδυτών για την ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών.
Η διαδικασία αυτή παρέχεται δωρεάν και πραγματοποιείται με απόλυτη εμπιστευτικότητα, ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και προσφορά επενδυτικών έργων που δέχεται η Enterprise Greece στο πλαίσιο των επαφών μας με τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι να έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό περισσότερα από 500 επενδυτικού χαρακτήρα ακίνητα ή επενδυτικά έργα προερχόμενα από κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, όπως Τουρισμός, Ακίνητα, Αγροδιατροφή-Τρόφιμα και Ποτά, Υγεία κλπ, τα οποία αναζητούν επενδυτές ή επιχειρηματικές συνεργασίες. Η προώθηση αυτών των έργων διενεργείται στο πλαίσιο των αποστολών της Enterprise Greece και των επαφών που έχει με διεθνείς επενδυτές.

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε η σημαντική συμφωνία με την Next.e.GO SE; Ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος της Enterprise Greece και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί; Ποια θα είναι η συνεισφορά της επένδυσης στην εθνική οικονομία;

Η Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε με την Next.e.GO Mobile SE, τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στη χώρας μας. Η προοπτική μιας τέτοιου μεγέθους και σημασίας, επένδυση, θα βάλει τη χώρα μας στο χάρτη της ηλεκτροκίνησης και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει σε 24 μήνες με την πλήρη λειτουργία μονάδος παραγωγής e.Go στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως. Η Next.e.GO Mobile SE θα προχωρήσει επίσης και στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη χώρα μας.
Η Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία καθώς η επιλογή τόσο μεγάλων εταιριών να επενδύσουν στη χώρα μας και στο ανθρώπινο δυναμικό της, δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη και κάνει αποφασιστικά βήματα για τη μετάβασή της στη νέα εποχή της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές;

Οι κλάδοι που συγκεντρώνουν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα διεθνή κεφάλαια και επιχειρήσεις είναι, ο Τουρισμός και τα Ακίνητα, η Ενέργεια (Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ και Δίκτυα), οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η Υγεία και τα Φάρμακα, η Αγροδιατροφή, η Εφοδιαστική αλυσίδα, τα Κέντρα Παροχής Ενδοομιλικών Υπηρεσιών/ Εξυπηρέτησης Καταναλωτών, οι Ιδιωτικοποιήσεις και οι Εναλλακτικές Επενδύσεις. Οι χώρες από τις οποίες δεχόμαστε μεγάλο τμήμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος γι΄ αυτούς τους κλάδους είναι, η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα (και το Χονγκ Κονγκ), η Ιταλία, η Ρωσία, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο.

Υπάρχουν κατά την γνώμη σας τομείς οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν στο μέλλον μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που «κρύβουν» δυναμική ανάπτυξης;

Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, η υπάρχουσα συγκυρία της πανδημίας και των παγκόσμιων επιπτώσεών της, δε βοηθά στην ανάπτυξη των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) και πως η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ για τις ΞΑΕ, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο επιβεβαιώνει με την εκτίμηση της για παγκόσμια μείωση των ΞΑΕ της τάξης του 40% το 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνεπώς οι κλάδοι που προαναφέραμε, εύλογα διατηρούν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τους όταν περάσει η υγειονομική κρίση κι εδραιωθεί το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας στους επενδυτές. Παράλληλα, οι εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα (κυβερνητικό, ρυθμιστικό, επιχειρηματικό, καταναλωτικό, κλπ), μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι και άλλοι κλάδοι όπως ο Πολιτισμός και οι Δημιουργική Βιομηχανία, η Διαχείριση του Περιβάλλοντος και ο τομέας των Εναλλακτικών Επενδύσεων, θα τους ακολουθήσουν σε αυτή την αναμενόμενη αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ενδιαφέρον για αυτούς τους νέους κλάδους θα βαίνει αυξανόμενο.

Όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, υπάρχουν συγκεκριμένες αγορές- στόχοι, που αποτελούν προτεραιότητα για εσάς;
Σε αρκετούς κλάδους, η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως διαθέτουσα αξία. Και η Εnterprise Greece στηρίζει και αναδεικνύει νέους παραγωγικούς τομείς, προωθεί νέα σύγχρονα κανάλια ενίσχυσης της εξωστρέφειας, υιοθετεί νέα ψηφιακά εργαλεία προώθησης της εξωστρέφειας και εκπαιδεύει τους Έλληνες εξαγωγείς στους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας κατά την άσκηση του επιχειρείν. Οι αγορές προτεραιότητας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς),οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η Κίνα, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία ενώ θεωρούμε ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και η υποσαχάρια Αφρική προσφέρουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τις ελληνικές εξαγωγές.

Σχεδιάζετε την υλοποίηση μιας σημαντικής καμπάνιας με στόχο τη θετική προβολή και τη διασφάλιση της εικόνας της Ελλάδας σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;
Δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια της Οικονομικής διπλωματίας με συστηματικό τρόπο και συγκεκριμένη στρατηγική. Στόχος η θετική προβολή της Ελλάδας καθώς και διασφάλιση της εικόνας της σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη. Χώρες στις οποίες κυρίως κατευθύνεται αυτή μας η πολιτική είναι, το Βέλγιο (Βρυξέλλες), η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συμφωνία στην οποία πρόκειται να προχωρήσουμε, βασική επιδίωξή μας είναι η ανάπτυξη στρατηγικής για τη διασύνδεση της Ελλάδας με σημαντικά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και δημοσιογράφους. Θα επιδιώξουμε επίσης σύνδεση με ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε διαρκή πρόσβαση σε real time στρατηγική υποστήριξη για θέματα επικοινωνίας, χαρτογράφηση opinion leaders και key media contacts. Παράλληλα θα υπάρχει και καθορισμός πλαισίου δράσεων για ανάπτυξη επαφών με Διεθνή Μέσα και key stakeholders / key opinion leaders.

Το Σεπτέμβρη του 2020, η Enterprise Greece, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το eΒay. Πως εξελίσσεται αυτή συνεργασία και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

Με τη συμφωνία στην οποία προχώρησε η Enterprise Greece με το eΒay, εγκαινιάσαμε μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κολοσσούς σε νέα πεδία, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Η συμφωνία είναι μια σαφής απόδειξη ότι στηρίζουμε την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρόκειται δε για μια πρωτοβουλία, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τη ψηφιακή μετάβαση σε όλα τα επίπεδα.
Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διευκολύνεται η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε 182 εκατομμύρια πιθανούς αγοραστές, σε 190 αγορές παγκοσμίως και θα συμβάλει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων κι επιχειρήσεων, σε μεγάλες αγορές, αλλά κι αγορές στις οποίες δεν ήταν εύκολη μέχρι σήμερα η πρόσβαση.

Αναλάβατε επικεφαλής της Enterprise Greece τον Σεπτέμβριο του 2019. Ποιες ήταν οι προτεραιότητες που θέσατε εξαρχής και ποιος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, δεδομένης και της εμφάνισης της κρίσης της πανδημίας;

Η ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece, συνδυάστηκε με πολλές και σημαντικές αλλαγές, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και στα νέα δεδομένα. Σημαντική κίνηση στρατηγικής σημασίας, ήταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Enterprise Greece από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η αποτελεσματικότητα όλων των φορέων εξωστρέφειας που βρίσκονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έχουμε δε πετύχει εξαιρετικό συντονισμό, τόσο με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και με τις κατά τόπους πρεσβείες, προξενεία και γραφεία Ο.Ε.Υ.
Παράλληλα, προχωρήσαμε και σε εσωτερική αναδιοργάνωση και ψηφιακή μεταρρύθμιση του Enterprise Greece, ώστε να αποκτήσει νέα εργαλεία και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Η έξαρση της πανδημίας, επίσπευσε αυτή τη διαδικασία, καθώς έπρεπε να προσαρμοστούμε και στις νέες, δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Έτσι η Enterprise Greece, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, αναδιοργανώνεται κι εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία.

Πηγή: Business News Magazine 

LOGIN