Επιχειρηματική Αποστολή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αποστολή Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 25 – 28 Ιανουαρίου 2012


Στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, ο Οργανισμός Invest in Greece συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, και με την υποστήριξη των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, αποστολή Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών στην περιοχή, από τις 25 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2012.  Στόχος της αποστολής ήταν η προβολή των επενδυτικών – επιχειρηματικών ευκαιριών της περιφέρειας στους ξένους διπλωμάτες και η προώθησή τους στην παγκόσμια επενδυτική αγορά.

συνεργασια

Η αποστολή ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, με το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της αποστολής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Απόστολος Κατσιφάρας. Στο δείπνο απηύθυνε χαιρετισμό και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Invest in Greece , κος Αριστομένης (Άρις) Μ. Συγγρός. 

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, οι ξένοι διπλωμάτες επισκέφτηκαν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και στη συνέχεια συμμετείχαν σε ημερίδα, που είχε ως σκοπό την ενημέρωσή τους για τις επενδυτικές / επιχειρηματικές ευκαιρίες της Περιφέρειας. «Αφετηρία για γόνιμες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες», χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, κος Α. Κατσιφάρας την πρώτη αυτή αποστολή στην Περιφέρεια και παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, τα βασικά οικονομικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, όπως η ΝΑΒΙΠΕ στο Πλατυγιάλι, το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας και το λιμάνι του Κατακόλου, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κος Α. Συγγρός, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Invest in Greece και παρουσίασε το έργο του Οργανισμού, το νομικό πλαίσιο της υποδοχής ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας ως πύλης που συνδέει την Ευρώπη με την Ελλάδα και τη Ν.Α. Μεσόγειο. 

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης αναφέρθηκε στις 65 συνολικά παρουσίες σε κλαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό που έχει προγραμματίσει για φέτος ο ΟΠΕ αλλά και στις 19 επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορα κράτη-αγορές. 

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Κώστας Σπηλιόπουλος, που σημείωσε ότι «αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά περικλείουν δυνατότητες που επιτρέπουν να αναπτυχθεί μια δυναμική πολιτική ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Ο κ. Σπηλιόπουλος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην στρατηγική θέση της Δυτικής Ελλάδας και στις δυνατότητές της στις συνδυασμένες μεταφορές, αναφέρθηκε στην παραγωγική παράδοση της περιοχής αλλά και στο ικανότατο στελεχιακό δυναμικό της. Επίσης, αναφορά έκανε και στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημειώνοντας ότι πρωτοπορεί σε έρευνα και καινοτομία.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις φορέων της περιοχής από τους κ.κ. Φαίδωνα Κουνινιώτη (ΣΕΒ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας) Δημήτρη Καλπαξή (Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών), Σωκράτη Καπλάνη (Πρόεδρο ΤΕΙ Πάτρας), Κώστα Πλατυκώστα (Ο.Λ.ΠΑ.), Πλάτωνα Μαραλαφέκα (Επιμελητήριο Αχαΐας), Γιώργο Τελώνη (Πρόεδρο- του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) και Δημήτρη Καραβίδα (Διευθυντή- Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).  

Το μεσημέρι , οι διπλωμάτες ξεναγήθηκαν στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκαν τον Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα και το νέο Λιμένα Πατρών.

Την ίδια μέρα διοργανώθηκε παράλληλη συνεδρία σε συνεργασία με την αρμόδια Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξωστρεφείς Ελληνικές εταιρείες. Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και επιχειρηματικοί φορείς να ενημερωθούν για τα εργαλεία οικονομικής διπλωματίας που θέτει στη διάθεσή τους το ΥΠΕΞ αλλά και για συγκριμένες αγορές που μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ενδιαφέρουν τους επιχειρηματίες της Περιφέρειας. 

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, η αποστολή των διπλωματών επισκέφτηκε την Αιτωλοακαρνανία. Καθ’ οδόν προς το Αγρίνιο, ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Γέφυρας στο Αντίρριο. Στην συνέχεια συμμετείχε στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με ομιλητές τους κ.κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή (Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας), Κωνσταντίνο Πιστιόλα (εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας) και Βαγγέλη Πολίτη – Στεργίου (εκ μέρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου). Ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις της αποστολής με εκπροσώπους των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας.

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, η αποστολή των διπλωματών βρέθηκε στην Ηλεία όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και ξεναγήθηκε στο Μουσείο. Το μεσημέρι η αποστολή συμμετείχε σε ημερίδα με ομιλητές τον κ. Κώστα Νικολούτσο (εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηλείας), τον κ. Δημήτρη Αποστολόπουλο (εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου Κατάκολου) και στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας.

Την αποστολή ακολούθησαν 30 διπλωμάτες των εξής χωρών: Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Ελβετία, Εσθονία, Ιορδανία, Ιρλανδία, Κούβα, Κουβέιτ, Κύπρος, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μ. Βρετανία, Μολδαβία, Ν. Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Τυνησία.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αποστολής, οι εκπρόσωποι των ξένων πρεσβειών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πρότυπες βιομηχανίες και επιχειρήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και να συζητήσουν με τους επιχειρηματίες, αποκομίζοντας έτσι μια σαφή εικόνα του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Έδειξαν δε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδυτικές / επιχειρηματικές ευκαιρίες, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, ισχυρό επιχειρηματικό προφίλ, καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά και υψηλής ποιότητας προϊόντα.


Παρακαλούμε κατεβάστε εδώ το επενδυτικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

LOGIN