Διοικητικό Συμβούλιο

Γρηγόρης Δημητριάδης - Πρόεδρος

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2019.

Πριν αναλάβει κυβερνητικό ρόλο, ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της HVA International, μίας ολλανδικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για αγροτική ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενες χώρες, που ιδρύθηκε το 1879. Προηγουμένως ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Iskra Zaščite, εταιρείας παραγωγής καινοτόμων προϊόντων για την προστασία ηλεκτρονικών συστημάτων με έδρα τη Σλοβενία, μέλος του ομίλου της Raycap.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) από το Δεκέμβριο 2013 έως το Δεκέμβριο 2015. Το 2014 (βλ. Έκθεση Πεπραγμένων) σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε μία νέα στρατηγική ενιαίου δικτύου (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ) με νέα προϊοντική πολιτική, μειώσεις τιμών και ανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου με αποτέλεσμα την αύξηση της επιβατικής κίνησης και της πίστης της επιβατικής βάσης (passenger loyalty). Τα οικονομικά βελτιώθηκαν, η καινοτόμος εφαρμογή mobileticketing (TfAtickets) για αγορά εισιτηρίων από το κινητό τηλέφωνο λανσαρίστηκε με επιτυχία, υπογράφηκαν δύο έργα ΣΔΙΤ (Τηλεματική, που θα ενημερώνει το κοινό με ακρίβεια πότε θα έρθει το λεωφορείο, και το HλεκτρονικόEισιτήριο με την τοποθέτηση πύλων εισόδου στο μετρό που θα ανοίγουν με "έξυπνες κάρτες", τις οποίες ο πολίτης θα φορτίζει για να πληρώνει αναλογικά με τη χρήση), εγκαινιάστηκε η πολιτική των ανοιχτών δεδομένων στις συγκοινωνίες και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος μαραθώνιος προγραμματισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών (hackathon), αναβαθμίστηκε η επαφή με τους πολίτες και η επικοινωνιακή πολιτική με τη δημιουργία νέας εταιρικής ταυτότητας (brand), και καταρτίστηκε διετές πλάνο αναδιοργάνωσης του Ομίλου αντί οριζόντιων απολύσεων, ενώ υπογράφηκαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Από το 2010 έως το 2013, διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την εξωστρέφεια, παραμένοντας στη συγκεκριμένη θέση επί τεσσάρων διαφορετικών υπουργών. Ως συντονιστής της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, εισηγήθηκε και επόπτευε τη μεταρρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν το διασυνοριακό εμπόριο, η πορεία της οποίας κρίθηκε ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη με βάση διεθνείς δείκτες, όπως ο “Doing Business - Trading Across Borders” της Παγκόσμιας Τράπεζας (η Ελλάδα έφτασε στην 52η θέση από την 79η το διάστημα 2011-2013), ενώ θεωρείται καλή πρακτική (best practice) από την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ (UNECE).

Πριν το ρόλο αυτό, ήταν ιδρυτικό μέλος και συντονιστής μίας πρωτοβουλίας της κοινωνίας των πολιτών στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στη δημόσια πολιτική. Έχει επίσης εργαστεί στο Λονδίνο για μία πολυεθνική τηλεπικοινωνιών, κυρίως σε θέματα διαχείρισης διοικητικών αλλαγών (businesschange management), και σε μία εταιρεία προώθησης, ως υπεύθυνος (manager) πωλήσεων και μάρκετινγκ.

Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κατέχοντας ένα πτυχίο ηλεκτρολόγου-ηλεκτρονικού μηχανικού (Manchester Metropolitan University) και δύο μεταπτυχιακά, το ένα στις τηλεπικοινωνίες (University College London) και το άλλο στις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις (The Fletcher School, Tufts University).

Γεώργιος Φιλιόπουλος - Διευθύνων Σύμβουλος

O Γεώργιος Φιλιόπουλος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ A.E. (Enterprise Greece)», η οποία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Eξωτερικών, είναι αρμόδια για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών. Πριν την ανάληψη των προαναφερόμενων καθηκόντων, ο κ. Φιλιόπουλος είχε εργασθεί ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες και οργανισμούς στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα.
Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το HEC Paris, ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy, ΜΑ στη δημοσιογραφία από το University of Memphis, και πρώτο πτυχίο στη Διαφήμιση από το Kansas State University.

Μπέττυ Αλεξανδροπούλου -Εντεταλμένη Σύμβουλος- Eκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

Η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου διαθέτει πολυετή εμπειρία σε παγκόσμιες αγορές ως ανώτερο στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών.

Πρόσφατα ανέλαβε Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece και Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σπούδασε στις Η.Π.Α. και διαθέτει Master’s στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Bachelor’s στα Οικονομικά και τη Γαλλική Φιλολογία, καθώς και πιστοποίηση P.C.C. ως Executive Coach. Ειδικεύεται στη «διαπολιτισμική ευελιξία» σε συνάρτηση πάντα με ανάπτυξη στρατηγικών και αγορών αναφορικά με την προώθηση εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και τον μετασχηματισμό επιχειρήσεων (business transformation).

Πριν αναλάβει τα τωρινά της καθήκοντα, που περιλαμβάνουν την συνολική ευθύνη για τον τομέα του  Εξωτερικού Εμπορίου, ζούσε και δραστηριοποιούταν στο εξωτερικό (Ελβετία,  Αργεντινή και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Έχει εργασθεί ως Ανώτερος Εμπορικός Σύμβουλος για το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α.. Κατα την θητεία της στην Αμερικανική Πρεσβεία (2008-2015), το χαρτοφυλάκιό της περιελάβανε τους τομείς της Υγείας και των ΤΠΕ, καθώς και το παγκόσμιο πρόγραμμα SelectUSA, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Πιο πριν, είχε πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας σε blue chip εταιρείες, όπως η AT&T και η Vodafone, σε ηγετικές θέσεις. Είναι μια πολύ-πολιτισμική επαγγελματίας με πλούσια εμπειρία διαχείρισης ομάδων παγκόσμιας εμβέλειας (global teams), ενώ έχει υπηρετήσει σε φορείς όπως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Propeller Club και έχει συμμετάσχει σε διάφορα φόρουμ, πάνελ και συνέδρια ως ομιλήτρια. Γνωρίζει αγγλικά, ελληνικά (μητρικές γλώσσες) καθώς και γαλλικά και ισπανικά.

Δημήτριος Κούρκουλας - Μέλος Δ.Σ.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας ήταν Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις από τον Ιούνιο 2012 μέχρι τον Ιανουάριο 2015. Ήταν υπεύθυνος για την διοργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το α' εξάμηνο του 2014.

Από το 1981 ήταν μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ασχολήθηκε εντατικά με τις εξωτερικές σχέσεις και με τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περίοδο 1997-2001 ήταν Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, ο πρώτος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το τέλος του πολέμου.

Την περίοδο 2001-2006 υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία. Κατά τη θητεία του στη Σόφια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2006 μέχρι το 2010 ανέλαβε Πρέσβης της ΕΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την τρίτη σε μέγεθος Αντιπροσωπεία της ΕΕ παγκοσμίως.

Την περίοδο 2010-2012 ήταν Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, αρμόδιος για την στρατηγική και πολιτική της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διοικητικό Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Ευάγγελος Νίκας - Μέλος Δ.Σ.

Ο Βαγγέλης Νίκας (37 ετών) είναι πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο SDA Bocconi του Μιλάνο. Εργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, κατέχοντας διάφορες θέσεις ευθύνης. Σήμερα είναι Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων στη συμβουλευτική εταιρεία Dialectica. Ακόμη, είναι κάτοχος πτυχίου οικονομοτεχνικών μελετών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και των πιστοποιήσεων Α,Β,Γ & Δ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Είναι αιρετός αντιπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2007. Ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά.

Ο Οργανισμός μας
Προφίλ του Οργανισμού
Διοικητικό Συμβούλιο
Δίκτυο Συνεργατών
Επικοινωνία

LOGIN