food1
food1
food1
food1
food1
food1
food1

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Γαλακτοκομικά ονομάζονται τα προϊόντα, τα οποία παράγονται από φρέσκο, κυρίως, γάλα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του καθώς και την ανάπτυξη των μυών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το γιαούρτι, το τυρί, το βούτυρο, το παγωτό και φυσικά το γάλα.

Ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, καθώς περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ειδών διατροφής της χώρας, οι οποίες δαπανούν σημαντικά κονδύλια για νέες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων μονάδων τους.

Στον κλάδο αυτόν δραστηριοποιείται επίσης σημαντικός αριθμός μικρού μεγέθους παραγωγικών επιχειρήσεων με χαμηλότερη παραγωγική δυναμικότητα. Οι μεγάλες βιομηχανίες διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, οργανωμένο δίκτυο διανομής και προσφέρουν ποικιλία προϊόντων σε ολόκληρη σχεδόν την ελληνική επικράτεια. Αντίθετα, οι μικρές παραγωγικές μονάδες λειτουργούν σε περιορισμένη κλίμακα και καλύπτουν κυρίως την γεωγραφική περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.

Τα τελευταία έτη παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη τάση στις εξαγωγές ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, με ¨ηγέτη¨ το ελληνικό γιαούρτι. Επιπλέον, υψηλή εξαγωγιμότητα εμφανίζει και η ομάδα των τυριών και ακολουθούν το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ο ορός γάλακτος.
Ως γνωστόν, η φέτα αποτελεί ένα από τα καλύτερα προϊόντα εξαγωγικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποτελεί ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν ΠΟΠ.

Σχετικές Ιστοσελίδες Ειδικού Σκοπού

LOGIN