food1
food1
food1
food1
food1
food1
food1

Κρασί & Αποστάγματα

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η λέξη ποικιλομορφία αποτελεί έναν από τους πιο «θελκτικούς» όρους στον κόσμο του κρασιού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που «φιλοξενεί» κάποια από τα πιο συναρπαστικά, μικρής κλίμακας παραγωγής, κρασιά ολόκληρου του πλανήτη. Αυτά προέρχονται από αμπελουργούς που σέβονται το σχεδόν ακραίο ανάγλυφο της χώρας, τα ιδιαίτερα οινοπέδια και εξυμνούν -σε παγκόσμιο επίπεδο- τη μοναδικότητα των γηγενών, ελληνικών ποικιλιών.

Φυσικά το κρασί δεν αποτελεί μια σύγχρονη πραγματικότητα για την Ελλάδα, αφού για πάνω από πέντε χιλιετίες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής κουλτούρας. Η λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα, το μοναδικό ιδεόγραμμα για το κρασί που ανακαλύφθηκε σε μια από τις αρχαιότερες γραπτές γλώσσες του κόσμου, τη γραμμική Α, αλλά και το παλαιότερο πιεστήριο στον κόσμο, ηλικίας 3600 ετών, στο Βαθύπετρο του Ηρακλείου, πιστοποιούν τον κύριο ρόλο που έπαιξε το κρασί στην καθημερινότητα των Ελλήνων, σχεδόν από πάντα.

Ωστόσο είναι ο μεγάλος αριθμός παθιασμένων, «ονειροπόλων» παραγωγών και η μοναδική φιλοσοφία τους που έχουν προάγει τον οινικό κλάδο στη σημερινή του μορφή, δίνοντάς του θέση ανάμεσα στους πιο ελπιδοφόρους σε ανάπτυξη, και γεμάτους ενέργεια, κλάδους της σύγχρονης Ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας για το ελληνικό κρασί μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε εκπληκτικά terroirs, παράδοση που χάνεται στους αιώνες και «ευσυνείδητες» πρακτικές στο αμπέλι. Σε έναν κόσμο που υπάρχει τόσο μεγάλη ομοιομορφία, το ελληνικό κρασί και η ιδιαιτερότητά του αποτελεί λόγο για αισιοδοξία και γιορτινή διάθεση.

Σχετικές Ιστοσελίδες Ειδικού Σκοπού

LOGIN